PORAZNE STATISTIKE

Djeca koja prožive nasilje u obitelji često postaju delinkventi

25.11.2011 u 12:28

Bionic
Reading

U četiri godine samo je na području Policijske uprave zagrebačke zabilježeno 15 tisuća prekršajnih postupaka zbog obiteljskog nasilja, dok je u istom razdoblju bilo 1100 kaznenih prijava. Također je zabilježeno više od tisuću slučajeva zapuštanja i zlostavljanja djece, rezultati su to koje je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama iznijela zagrebačka policija

'Intenzivno se bavimo tim velikim društvenim i sigurnosnim problemom. No osim represivnoj ulozi, veliku pozornost posvećujemo prevenciji', rekao je Krešimir Antolić, načelnik Odjela općeg kriminaliteta. Pojasnio je da policija senzibilno pristupa žrtvi obiteljskog nasilja - na teren se izlazi odmah nakon dojave, a sa žrtvom se razgovara odvojeno od počinitelja. Antolić je rekao da se u prosjeku više od 80 posto počinitelja odmah privede.

MUP stoga i ove godine provodi kampanju 'Živim život bez nasilja' da bi potaknuo svijest o tome da nasilje rađa nasilje. Provodi se edukacija u školama, a PUZ surađuje i s Dugom, domom za djecu i odrasle, žrtve obiteljskog nasilja iz Zagreba.

'Život u disfunkcionalnoj obitelji posredno dovodi do maloljetničke delinkvencije, posebice kod djece koja su bila izložena obiteljskom nasilju', istaknuo je Antolić.

Da djeca žrtve nasilja u obitelji često sama postanu nasilna potvrdila je ravnateljica Duge Željka Barić. 'Treba djelovati da se nasilje generacijski ne ponavlja. Naše korisnice ne doživljavaju važnost roditeljske uloge te su usredotočene na svoj opstanak', kaže Barić.

Ističe da žrtva ne smije štititi počinitelja i mora staviti 'točku na i'. Da bi žene žrtve nasilja, kojih je u Dugi trenutno 11 sa 17 djece iz cijele Hrvatske, postale svjesne da proživljeno nasilje može utjecati na njihovu djecu, prolaze kroz radionice na kojima im se, među ostalim, pokazuju policijske statistike o tome kako se kod djece manifestira odrastanje u nasilnom okruženju.

'Ostati u nasilju nije izlaz', ističe Barić te poručuje da tim ženama treba pomoći da aktivno iskoriste sve mogućnosti koje im sustav pruža da bi afirmirale same sebe i bile zadovoljne sobom.