RADNICE KAMENSKOG

'Ovo su tek dvije karike, čekamo cijeli lanac!'

24.11.2011 u 16:58

Bionic
Reading

Nakon što je kaznena prijava protiv odgovornih za uništavanje tekstilne industrije Kamensko godinu dana stajala u ladicama DORH-a, državni odvjetnik Mladen Bajić rekao je prije desetak dana radnicama da čeka policiju da napravi svoj posao. Policiju su pak jučer dočekali Antun Crlenjak, posljednji direktor Kamenskog i Davor Vlajčević predsjednika Nadzornog odbora

Iako službene potvrde od glasnogovornika MUP-a Krunoslava Borovca kao ni glasnogovornice Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu nismo dobili, neslužbeno doznajemo kako će  Crlenjak i Vlajčević oko 19,30 biti ispitati ŽDO te će nakon toga sudac Županijskog suda u Zagrebu odučiti o određivanju istražnog zahtjeva.

Uhićenje dijela odgovornih za propast Kamenskog samo je djelomična satisfakcija za radnice koje su ostale bez posla, a koje se više od godine dana bore da istina o Kamenskom izađe na vidjelo i da odgovorni budu kažnjeni.

'Ja sam konačno počela razmišljati s malo optimizma; ovo što se dogodilo daje nam neku nadu, no nismo zadovoljni. Ovo su dvije karike, a mi čekamo cijeli lanac', rekla je za tportal Đurđa Grozaj, jedna od predstavnica radnica. I ovaj će proces kao i sve dosad kontrolirati i neće dopustiti da se itko izvuče. 'Tek kada ih sve optuže i pravomoćno osude, a svu imovinu koju su nezakonito na Kamenskom stekli daju radnicama, onda ćemo moći reći da su se žrtve isplatile', zaključila je Grozaj.

Proširenje istrage očekuje i Teodor Celakoski iz Prava na grad, udruge koja je podržala radnice Kamenskog u protestnim akcijama pred DORH-om koji je s radnicama bio i na razgovoru s Mladenom Bajićem. 'Nadamo se da neće ostati na malim ribama. Ninoslav Pavić suvlasnik je Vilinskih poljana, tvrtke koja se zabilježila na vrijedno zemljište Kamenskog, od rujna ove godine. Ta je tvrtka dobivala i poticaje od države isplaćivane preko HPB-a a da ništa nisu radili', rekao je Celakoski.

Podsjetimo, Vlajčević, koji je bio predsjednik NO-a Kamenskog suvlasnik je tvrtke Vilinske poljane koja je i najveći dioničar Kamenskog. Tvrtka je osnovana 2005., a registrirana u Donjoj Stubici za uzgoj magarca, mula i konja. Za kopitare se u rujnu ovegodine zainteresirao i Ninoslav Pavić, suvlasnik EPH-a te se uknjižio kao suvlasnik Vilinskih poljana. EPH se ovih dana redovno oglašava priopćenjima u kojima ističe da vlasnik Ninoslav Pavić nije upleten u tragičnu propast tvornice Kamensko, no činjenica jest da je Pavić kao suvlasnik Vilinskih poljana već upisan u dokumentaciji kao vlasnik zemljišta Kamenskog.

Jedna od karika lanca navodno je i Miroslav Kutle u čijoj je Globus grupi Crlenjak svojedobno radio. Upravo se on koji vješto izbjegava hrvatsko pravosuđe te se trenutačno nalazi u BiH, u medijima spominje kao glava velikog plana preuzimanja Kamenskog tj. vrijedne nekretnine i izuzetno atraktivnog zemljišta Kamenskog.

Ninoslav Pavić i Ivica Todorić
u medijima se spominju kako oni koji su trebali Kutli osigurati novac kupivši fiktivnu tvrtku Dalta, a koju su Kutli platili milijunske iznose. Iako se Dalta 'bavila' uzgojem jabuka, tijekom istrage je utvrđeno kako nikakvih zasada nije bilo. Daltu su prije tri godine kupile Vilinske poljane da bi je dan poslije prodali Pavićevoj tvrtki za više od 33 milijuna kuna.