ODLUKA PROGRAMSKOG VIJEĆA

Kovačević izabran je za glavnog urednika HTV-a, pale i ostavke

24.11.2011 u 11:42

Bionic
Reading

Programsko vijeće HRT-a na danas održanoj sjednici izabralo Bruna Kovačevića sa šest glasova za i pet protiv za glavnog urednika HTV-a na period od četiri godine. Istovremeno PV nije dalo podršku Vladimiru Kumbriji za istu funkciju na Hrvatskom radiju. Za Kumbriju su bila četiri vijećnika, a sedam ih je bilo protiv

Podsjetimo, Kovačevića i Kumbriju je predložila je tročlana Uprava kuće nakon što su otvorene ponude pristigle na javni natječaj. Potporu Kovačeviću dala je i većina kreativnog osoblja Prisavlju (52 posto) dok je Kumbrija dobio 75 posto. Očitovanje kreativaca propisuje, na prijedlog Uprave, Zakon i Statut HRT-a.

Nakon glasovanja vijećnica Sanja Ivić podnijela je neopozivu ostavku jer je smatrala da se Vijeće raspalo na dvije struje i da je u slučaju Kovačevića donijelo krivu odluku dok za Kumbriju, koji je dobio veliku potporu zaposlenika, nisu izabrali.

'O svemu ću se pismeno očitovati. Ovo je smiješno. Drugi kandidat kojeg Uprava nije predložila, Duško Radić, šetao je okolo i lobirao. Zato Kumbrija nije izabran', ljutito je ustvrdila Ivić na izlasku iz zgrade.

Zašto nije izabralo Kumbriju PV će morati pismeno obrazložiti na slijedećoj sjednici, a nakon toga će prema slovu Zakona morati dati svoj prijedlog za glavnog urednika radija kojeg moraju izabrati između četiri preostala kandidata koji su se javili na natječaj. I za njega će se morati tražiti potpora zaposlenika, a PV će ga umjesto sa šest morati izabrati sa osam glasova.Ukoliko ga ne izaberu Uprava će imenovati v.d-a na period ne duži od 12 mjeseci i raspisat će se novi javni natječaj.

Prije nego što je Kovačević  prihvaćen, uprava je obrazložila zašto ga je predložila, a potom je on iznio svoju viziju HRT-a u naredne četiri godine. Unatoč tome što uprava najavljuje otpuštanje oko 400 ljudi, Kovačević je u svom programu najavio zapošljavanje desetak najboljih novinara iz drugih kuća.

'Nužna su i nova TV lica u vidu voditelja, a u roku od sedam dana treba uvesti da ljudi na posao dolaze u devet sati na posao, a ne da dolaze kao sada, u 11. Prije dolaska odlaze na plac i šeću za vrijeme radnog vremena', kazao je Kovačević i dodao da je na HRT-u dvadeset godina da je ispod njegovoga potpisa prošlo 85 milijuna eura i da nikad nije bila nijedna mrlja.

Na izrečeno nadovezao se vijećnik Ante Tomić kazavši da 'nije posao glavnog urednika da gleda kad tko odlazi na posao, već da se bavi programom'.

'Ako je vaš plan rada kad tko dolazi na posao, onda sam njime razočaran', kazao je Tomić.

Kovačević je tijekom prezentacije izrazio uvjerenje da, ukoliko mu se da povjerenje, HRT do kraja 2013. godine može vratiti na vodeću poziciju po gledanosti koju je kuća izgubila prije pet, šest godina.

'Nikad nije kasno činiti pravu stvar', naglasio je Kovačević citirajući Martina Luthera Kinga.

Upitan što bi napravio da se našao u situaciji u kojoj se prije par dana našao HTV kada su objavljene snimke razgovora između zapovjednika obrane Vukovara Mile Dedakovića Jastreba i Franje Tuđmana, koje bacaju novo svjetlo na posljednje dane obrane Grada heroja, Kovačević je odgovorio: 'Kada je Vukovar u pitanju, uvijek sam za istinu, ali nisam baš naivan da se te snimke pronađu na dvadesetu obljetnicu Ovčare.'