U HDZ-U SU KRATKE NOGE

Leko: 'Donirao sam manje nego što se tvrdi'

06.04.2009 u 09:15

Bionic
Reading

Anđelko Leko, većinski vlasnik HUP-a Zagreb (hoteli Sheraton, Westin, Panorama, International, Jadran, Zagreb) te tvrtki Hoteli Mlini i Hoteli Srebreno, ovih se dana našao u središtu zanimanja zbog donacija HDZ-u.Leko je odbacio optužbe da je donirao sredstva HDZ-u jer mu se u HFP-u 2004. “pogodovalo” prilikom kupnje poduzeća Hoteli Srebreno

'Pogodovanje je kad vam netko nešto da ispod cijene, a mi smo za Srebreno platili najveću cijenu, 33 milijuna kuna za 66 posto dionica. Zar je to pogodovanje?', pita se Leko.

U razgovoru za Jutarnji list Leko kaže da su njegove donacije HDZ-u manje nego što je objavljeno, ali nije otkrio kolike su točno.

HDZ jeobjavio je da su vaše tvrtke H.I.B. i Astoria toj stranci prošle godine donirale 840 tisuća kuna?

- Što se tiče donacije, ona je daleko manja. Mi smo tu donaciju dali, nismo je skrivali kao neki drugi koji daju i HDZ-u i drugim strankama. Smatrali smo u tom trenutku da to možemo napraviti jer vjerujemo da ova stranka dobro vodi državu, a to potvrđuje i činjenica da smo konačno ušli u NATO. Napominjem da nisam član niti jedne stranke.

HDZ simpatizirate još od vremena kad je stranku vodio predsjednik Tuđman, zar ne?

- S izrazitim poštovanjem mogu kazati sve najbolje o predsjedniku Tuđmanu, jer je on svojom vizijom stvorio hrvatsku državu u kojoj mi danas slobodno živimo.

Saborski zastupnik Dragutin Lesar vas proziva za kršenje ugovora između HFP-a i HUP-a, jer još niste počeli ulagati sredstva u Hotele Srebreno?

- Krivnju za to ne može snositi HUP Zagreb. Mislim da Lesar nije upoznat sa sadržajem ugovora s HFP-om ni sa činjeničnim stanjem. Da mu je to poznato, vjerujem da bi njegove izjave bile bitno drugačije. Moj je prijedlog Lesaru i njegovim istomišljenicima da javnosti iznese činjenice i ono što mu je poznato o stanju hotela Župa ili nekih drugih lokacija u privatizaciji kojih je sudjelovala njegova bivša stranka, bolje reći stranački vođe. Nije korektno da Lesar političke probleme rješava preko mojih leđa i HUP-a.

HNS-a vas u jednom pismu proziva da nanosite štetu od 30 milijuna kuna godišnje zbog toga što niste ništa ulagali u Hotele Srebreno?

- To je vrlo prljav, neistinit i zlonamjeran tekst koji je, istina, objavljen uz ogradu jer je stavljen pod navodnike, a to znači kao ‘informacija’ od strane HNS-a Župa dubrovačka. Napraviti proizvoljnu računicu i nazivati mene štetočinom samo zbog donacije HDZ-u je bezobrazno.

Načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli također je izjavio da se gubici u Srebrenom povećavaju.

- Očekujemo od načelnika Nardellija da Općina prihvati sporazum koji smo im ponudili, pa da na taj način pridonese bržoj realizaciji ostvarenja programa ulaganja.

Sunčana Glavak, glasnogovornica HDZ-a, nije odgovarala na telefonske pozive pa se nije moglo doznati što u HDZ-u misle o izjavi Anđelka Leke da su njegova poduzeća, zapravo, stranci donirala “znatno manja sredstva” nego što je objavljeno na službenim stranicama HDZ-a.