PRVO ČITANJE

Skupština odbija Bandićev prijedlog proračuna za 2012.

23.11.2011 u 17:31

Bionic
Reading

Skupštinski odbori jednoglasno su danas odbili prijedlog prvog čitanja proračuna Grada Zagreba za 2012. godinu koji im je poslao gradonačelnik Milan Bandić, jer opet sadrži cijene vrtića s kojima se SDP-ova većina u Skupštini ne slaže. Odbijanje Odbora znači da ni Skupština na sjednici zakazanoj za utorak proračun neće prihvatiti

Proračun je zacrtan je na 6,65 milijardi kuna, što je za dvjesto milijuna kuna manje nego što je bio u 2011. godini i iako je vladajućima u Skupštini kao takav relativno prihvatljiv, od gradonačelnika i njegovih ureda zatražili su doradu za drugo čitanje.

'Grad Zagreb jedini je koji ove godine nije imao rebalans proračuna, i to zbog kaprica gradske uprave i gradonačelnika pa nismo uskladili prihode s rashodima i participaciju roditelja u cijeni vrtića', kazao je predsjednik Odbora za financije Igor Rađenović.

Član odbora za financije Dragan Kovačević (HNS) podsjetio je da je proračun za 2012. srezan za milijardu i pol kuna u odnosu na ranije godine kada je dosezao osam milijardi.

'Ne preostaje nam drugo nego da se zadržimo na ovoj razini ili ćemo morati krenuti u rezanje socijalnih prava', istaknuo je Kovačević

Pročelnik Ureda za financije Slavko Kojić smatra da je proračun za 2012. rađen u okovima predizbornog političkog okruženja i u konfliktu u koji postoji između Gradske skupštine i Gradske uprave.

'Nije problem samo u vrtićima, nego i neslaganjima u upravljanju Zagrebačkim holdingom, a to je već teže za riješiti', istaknuo je Kojić.

Mirando Mrsić (SDP) drži da je proračun neprihvatljiv zbog načina izračuna cijena vrtića.

'Gradonačelnik je predložio izmjene prošlogodišnjeg prijedloga i to pokazuje da je shvatio da je njegov prijedlog loš. Međutim, sada nam iz inata ponovno šalje sličan prijedlog, iako je i taj model nefunkcionalan. Također, snižavanjem cenzusa pokušava pridobiti glasove bogatijih građana', zaključio je Mrsić.

Najviše prihoda u proračunu očekuje se iz poreza (71 posto) i administrativnih pristojbi odnosno komunalnog doprinosa i naknada (17,4 posto), a na rashodovnoj strani najviše je raspodijeljeno na tri gradska ureda: Ured za obrazovanje, kulturu i šport, Ured za prostorno uređenje, komunalne poslove i promet i Gradski ured za prostorno uređenje.