ZORAN PUSIĆ ODGOVARA

'Norcu zatvor nije pomogao da shvati što je napravio!'

23.11.2011 u 11:52

Bionic
Reading

Odluka o prijevremenom uvjetnom puštanju na slobodu Hrvoja Petrača, Leona Sulića i Mirka Norca izazvala je najviše polemika u slučaju osuđenika za ratne zločine, Norca. Dok njegov odvjetnik kritičare naziva nemoralnima, kritičari uzvraćaju: Norac se nije pokajao, dakle nije mu zatvor pomogao da shvati koji je nemoral počinio!

Mirko Norac bit će u petak pušten na slobodu nakon odsluženih 10 i pol godina zatvorske kazne, od ukupno 15 dosuđenih.

Udruge poput Documente i Građanskog odbora za ljudska prava prve su podigle glas protiv odluke o prijevremenom puštanju Norca, posebno zato što je tijekom služenja kazne imao brojne privilegije: često je dobivao vikende na slobodi te se čak vjenčao i zasnovao obitelj s dvoje djece. Vodio je gotovo normalan život.

Norčev odvjetnik Vlatko Nuićnazvao je kritičare 'nemoralnima', no predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić s njime nije htio polemizirati: 'Odvjetnici po logici stvari ne govore istinu, jer da govore, imali bi problema s Hrvatskom odvjetničkom komorom. S njime ne želim diskutirati.'

Na kritike da udruge nisu glasne kada su u pitanju prijevremena puštanja na slobodu srpskih osuđenika poput Biljane Plavšić, Pusić pojašnjava da udruge rješavaju probleme u svojoj zemlji i da ne gledaju drugome preko plota:

'S Biljanom Plavšić treba se nositi Republika Srpska. No kad se već uspoređuje, razlike su i tu na štetu Norca. Plavšićki nije dokazano da je nekoga osobno ubila. Bila je, recimo to tako, dio zločinačke organizacije, ali se ispričala i pokajala, čime je djelovala na javno mnijenje. Norac je izričito odbio poziv na pokajanje za gnjusni zločin ubijanja civila. Čak su i njegovi supočinitelji, koji su svjedočili protiv njega, bili prestravljeni', ističe Pusić.

'Ako se nema potrebu pokajati, onda mi se čini da kazna nije ispunila svoju funkciju - da shvati da su njegovi postupci bili krajnje nemoralni!', kaže Pusić i odgovara svima, koji se što se tiče ranijeg puštanja Norca na slobodu pozivaju na praksu Haškog suda, da većina osuđenika ipak nije ranije puštena iz zatvora.

'Jedna je osoba osuđena na 10 godina zatvora premda je na sudu jedino dokazano da je dvjema osobama dala šamar. On nije pušten ranije na slobodu', upozorava Pusić.

Smatra da je Povjerenstvo za uvjetni otpust u slučaju Norca ipak trebalo javno obznaniti argumente za prijevremeno puštanje. 'Ovakvo ponašanje institucija pokazuje pristranost, a to nije dobro za pravosuđe ni za državu.'