NORAC, PETRAČ I SULIĆ U PETAK NA SLOBODI

Norčevo puštanje na slobodu i dalje izaziva žestoke reakcije

23.11.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Povjerenstvo za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa u rujnu je donijelo odluku da se prije isteka kazne puste na slobodu tri poznata osuđenika: Mirko Norac, Hrvoje Petrač i Leon Sulić. Dio javnosti najviše je uznemiren zbog oslobađanja Mirka Norca koji iz zatvora izlazi gotovo pet godina ranije

Hrvoje Petrač bit će pušten nakon služenja pet godina kazne od propisanih sedam za otmicu sina Vladimira Zagorca i iznudu  novomarofskog poduzetnika Miroslava Matkuna. Tijekom odsluženja kazne imao je brojne privilegije zbog čega su nepravomoćno osuđeni bivši upravitelj zatvora u Lepoglavi Stjepan Loparić njegov pomoćnik Neven Putar. Osim toga, nedavno je procurila vijest da kralježnicu liječi u Daruvarski toplicama kod najboljeg hrvatskog fizijatra, i to na račun HZZO-a.

Leon Sulić trebao je odslužiti sedam godina zbog gospodarskog kriminala u 'Croatiabusu' i malverzacija teških 15,5 milijuna kuna, ali će u petak izaći nakon 'odguljene' četiri godine zatvora.

Mirko Norac
osuđen je na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv čovječnosti počinjenog u akciji Medački džep za vrijeme Domovinskog rata. Odležao je 10 i pol godina, odnosno dvije trećine kazne te će sutra biti pušten na slobodu.

Dok je služio kaznu, zbog dobrog vladanja, imao je pravo na vikende na slobodi, pa se tako oženio i dobio dvoje djece. Njegov odvjetnik Vlatko Nuić kaže da Norac ima invalidsku mirovinu jer je u akciji za koju je osuđen bio ranjen te da neće na slobodi tražiti posao. 'Ima dvoje djece i suprugu, i to mu je sasvim dovoljno posla zasad', kaže Nuić.

Profesor Žarko Puhovski u razgovoru za tportal nije želio preispitivati odluku peteročlanog Povjerenstva za uvjetni otpust u slučaju Sulića i Petrača, jer kaže da je to 'pitanje tehničke prirode', ali smatra da je puštanje Mirka Norca ipak upitno: 'Norac je problematičan jer je to posebno težak slučaj ratnog zločina, a on se zbog njega nije ni pokajao te je tijekom služenja kazne imao niz privilegija.' Mišljenje Puhovskog dijele i brojne udruge poput Documente i Građanskog odbora za ljudska prava.

Norčev odvjetnik Nuić brani svog klijenta i kaže da su 'Puhovski i nabrojane udruge nemoralne i nekorektne!' 'Oni traže da se samo Hrvatima uskrati pravo na uvjetni otpust, a kada se puste srpski zatvorenici poput Biljane Plavšić, onda ne reagiraju i onda im to ne smeta. To je nemoralno, a puštanje Norca je normalna stvar i primjenjuje se u svim sustavima. Uostalom, zašto bi se pokajao za nešto što nije učinio? On nije ni prva, a ni zadnja osoba koja je nevina osuđena.'

Nuić tvrdi da je Norac ispunio sve uvjete za uvjetni otpust, da je imao jako dobro vladanje u zatvoru te da ne postoji opasnost od ponovnog počinjenja djela niti od bijega.