SANADER IDE U NJEMAČKU

Sarkozy i Berlusconi stižu u Hrvatsku

05.04.2009 u 19:37

Bionic
Reading

Premijer Sanader u srijedu će u službeni posjet Berlinu. Bit će to nova prilika da s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel dotakne i najbolniju temu hrvatske vanjske politike: slovensku blokadu hrvatskih pregovora s EU.

Summit u Strasbourgu i primanje Hrvatske u NATO državni je vrh iskoristio i da bi svim državnicima koje su sreli ukazali na hrvatski pogled na blokadu, a nastavit će se, očito, i tihom, kako je najavio Sanader, ali i glasnom diplomacijom.

'Nije naravno bilo prilike da se nadugo i naširoko govori o blokadi, ali svaki je susret iskorišten da se to spomene', potvrdio je Zlatko Mehun, glasnogovornik Vlade. Postoji mogućnost, neslužbeno doznaje Večernji list, i da francuski predsjednik Nicolas Sarkozy uskoro dođe u Hrvatsku, a možda neslužbeno i neformalno navrati i talijanski premijer Silvio Berlusconi

'Ništa još nije dokraja definirano, ali u planu je otvaranje Francuskog paviljona u Studentskom centru i francusko-njemačke srednje škole. Sve su to prilike da dođe netko iz vrha francuske vlasti, a hoće li to biti predsjednik ili premijer, još se ne zna', kaže Mehun.

Očito, nakon ulaska u NATO hrvatski će vrh krenuti u novu diplomatsku ofenzivu. Pokušat će što više hrvatskih argumenata iznijeti pred što više državnika.

Ulazak u NATO će, nakon utorka i svečanosti kojom će se obilježiti i u Hrvatskoj, biti zatvoreno poglavlje, dok EU ostaje ključni zadatak oko kojeg će se jednako angažirati i Mesić i Sanader. Obojici je to i osobni cilj. Mesić želi u svom mandatu dočekati završetak pregovara s EU, ako već ne i članstvo, a Sanaderu je to nužno i zbog parlamentarnih izbora 2011.

Nedavni boravak francuskog državnog tajnika za Europu koji je Sarkozyjev čovjek od povjerenja pokazao je, kaže naš sugovornik blizak Vladi, da ni EU ne želi da se to razvlači. Igranje na trokut Njemačka, Francuska i Italija čini se dobitnom kombinacijom. Konstruktivnost američkog predsjednika, kao i Sarkozyja, Merkelove i novog generalnog tajnika NATO-a Rasmussena, koju su pokazali u Strasbourgu, budi nadu da se 's pravim argumentima može nešto postići'.

'Na večeri za državnike i vođe delegacija upravo je konstruktivnost bila glavno obilježje. NATO se želi pokazati u novom svjetlu. Pojavljuje se nova kvaliteta i novi vjetrovi u suradnji NATO – EU, za što je zaslužan i Obama. Hrvatska od toga, kao članica NATO-a, može samo profitirati. Summit je pokazao NATO-ovu sposobnost da donosi odluke i da može postići konsenzus i o osjetljivim pitanjima poput izbora glavnog tajnika', ocjenjuje Večernjakov izvor.

Glavni tajnik Rasmussen u svom je govoru naglasio kako će jedan od njegovih prioriteta biti građenje mosta prema mediteranskim zemljama, uključujući naravno i arapske zemlje, ali i zemljama oko Perzijskog zaljeva, u sklopu Istanbulske inicijative za suradnju. Time će se NATO okrenuti i prema državama koje su izvan tog saveza. 
Nije stoga čudo što je jedan od glavnih zaključaka u Strasbourgu bio da se napravi novi strateški dokument NATO-a, koji bi trebao biti predstavljen na sljedećem summitu u Portugalu 2010.