PROZIVAJU JOSIPOVIĆA

UBIUDR nezadovoljan nespominjanjem Tuđmana

20.11.2011 u 19:00

Bionic
Reading

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) u današnjem je priopćenju izrazila nezadovoljstvo time što se, kako navode, tijekom Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, dvadeset godina nakon srpske okupacije, gotovo uopće nije spominjalo ime prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Udruga je odlučila da će Josipa Jovića, prvu hrvatsku žrtvu u Domovinskome ratu, proglasiti sutra, na dan njegova rođenja Junakom hrvatskog Domovinskoga rata

Neshvatljivo im je, ističu, da je predsjednik Republike Ivo Josipović, u povodu te velike i značajne obljetnice, pozivao mnoge u svoj ured, uručivao im zahvalnice, priznanja i odličja, ali je poput svog prethodnika Stjepana Mesića, koji je izbjegavao na Tuđmanovu grobu zapaliti svijeću, zaboravio na Tuđmanove zasluge te u povodu 20. obljetnice stvaranja hrvatske države nije pozvao njegovu obitelj da joj se zahvali za sve ono što je prvi hrvatski predsjednik učinio za dobrobit hrvatske države.

'Tako se, posve sigurno, ne odnose i drugi prema svojim predsjednicima država. Usred Zagreba postoji i ulica i trg dvaju američkih predsjednika, a mi ne da nismo u glavnom gradu podigli spomenik Tuđmanu, već ga i zaboravljamo i marginaliziramo čak i na iznimne obljetnice stvaranja države', ističe se u priopćenju.

UBIDUR stoga od predsjednika Josipovića traži 'da ispravi tu grešku, da se javno zahvali Tuđmanu te da povodom još jedne obljetnice stvaranja države i osobno primi njegovu obitelj, kao što je primao obitelji drugih hrvatskih velikana iz Domovinskoga rata, čiji su najbliži bili zaslužni za stvaranje hrvatske države'.

UBIUDR Jovića proglasio 'Junakom Domovinskog rata'

Josip Jović rođen je 21. studenoga 1969. u Aržanu kod Imotskog, od majke Marije i oca Filipa i bio je jedno od njihovih petero djece. Početkom kolovoza 1990. dragovoljno je otišao u Zagreb, gdje je postao djelatnik aktivnoga sastava Ministarstva unutarnjih poslova. Osim brojnih poslova osiguranja, prije pogibije, 31. ožujka 1991. u Plitvicama, branio je Domovinu na pakračkom i petrinjskom području.

UBIUDR napominje kako na ovaj način podsjeća na žrtvu Josipa Jovića te tako podsjeća državne vlasti i na druge, brojne junake Domovinskoga rata, bez kojih, kako navodi, ne bi bilo slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države.

Kako se ne bi zaboravio ovaj mladi hrvatski redarstvenik, branitelji Podravke su još prije nekoliko godina, njemu u čast, postavili i spomen ploču – 'Da se ne zaboravi' - na njogovoj rodnoj kući u Aržanu.

Pored Josipa Jovića, UBIUDR je do sada proglasila Junake Domovinskoga rata: prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana (posmrtno), majku četvorice poginulih branitelja Katu Šoljić, ratnu bolnicu Vukovar, generala Blagu Zadru (posmrtno), generale Ante Gotovinu i Mladena Markača te generala Milu Dedakovića – Jastreba.

Ovo istaknuto priznanje bit će uskoro uručeno obitelji Jović u Aržanu.