ODABIR ZADRANA

Silvija Gulan prva žena koja je proglašena policajcem godine

19.11.2011 u 12:40

Bionic
Reading

Zadrani izabrali najbolje turističke djelatnike i nagradili ih priznanjem 'Nasmiješeno sunce', a među njima je i jedna policajka

Ne, ja nisam od onih koje je zahvatio CSI sindrom. Nikad nisam previše gledala televiziju, a pogotovo ne policijske serije i filmove. Postala sam policajka spletom okolnosti, a u ovome poslu drži me želja za pomaganjem ljudima, rekla nam je danas na dodjeli godišnjih gradskih priznanja 'Nasmiješeno sunce' Silvija Gulan, 35-godišnja policajka, koja je proglašena najboljim policajcem Zadra.

Prvi put u devet godina, otkad gradska uprava, županijska i gradska turistička zajednica, Udruženje obrtnika i Hrvatska gospodarska komora dodjeljuju priznanja 'Nasmiješeno sunce', najboljim policajcem proglašena je žena.

'Teta Silvija'

- Naravno da sam ponosna što sam prva žena koja je osvojila ovu nagradu, ali još više mi je drago zato što su me nominirali moji muški kolege, što su prepoznali moj dugogodišnji rad. Uistinu dajem sve od sebe i kad god mogu pomažem svojim građanima i turistima, kaže Silvija i dodaje da od 2005. godine radi na međunarodnim projektima s policajcima koji u Zadar dolaze iz drugih zemalja. Najviše je surađivala s kolegama iz Poljske i pomagala poljskim turistima da se što bolje osjećaju na zadarskom području.

Silvija je majka desetogodišnjeg sina, a od 1995. zaposlena je u PU Zadar. Najprije je kao stručnjak za nautiku radila u pomorskoj policiji, ali prošla je dosad sve službe, od temeljne, krim i granične policije. Po potrebi odlazi u noćna dežurstva i nije joj teško uskladiti obiteljske obveze s poslom jer, kaže, suprug ima razumijevanja za posao koji radi.

Danas radi u prometnoj preventivi, najčešće s djecom u osnovnim školama gdje predaje osnove prometa. Uključena je i u projekt Vladine agencije koja promiče ideju da se prometna kultura kao predmet uvede u obrazovni sustav. Kaže da je djeca prepoznaju na ulici i dovikuju 'teta, Silvija, teta Silvija', a sigurno su je zapamtili i mnogi Zadrani kojima je bez milosti ispisala kazne za prekršaje u prometu.

- Nije mi lako napisati kaznu i ne radim to da bih trenirala strogoću. Želim da svi zajedno, društvo u cjelini, shvatimo koliko je važno ponašanje u prometu, objašnjava.

Osim Silvije Gulan, priznanje za djelatnika godine dobio je i 47-godišnji čistač ulica Momir Čačić, koji svakog dana od pet ujutro do jedan poslijepodne brine o čistoći najužeg središta grada. Najbolji turistički informator je Morana Cipek, najbolji konobar Ante Brajković, najbolja kuharica Jasminka Pavin i najbolja prodavačica Doriana Pavin.

Najbolji

Najbolji je restoran u protekloj godini bio Dva ribara, najbolja konoba Žvelti brabor, najbolji je kafić Kult, a najbolji noćni bar Q BAR. Posebno priznanje za izniman doprinos uspješnom odvijanju turističke sezone osvojio je pjevač Josip Bepo Matešić.

Najboljim suvenirom proglašena je Škrinja sv. Šimuna galerije Laudato, najljepši izlog ima trgovina L'Occitane, najuređeniji vrt je vrt Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića, a najljepše uređena je benzinska crpka Euro-Petrol.