STOTINJAK MLADIH

Na Cvjetnom trgu prosvjed protiv NATO-a

04.04.2009 u 16:44

Bionic
Reading

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu održan je prosvjedni skup pod nazivom "NATO - 60 godina je dosta!" na kojem je stotinjak okupljenih, uglavnom mlađih ljudi, prosvjedovalo protiv "vojne logike NATO-a", te hrvatskog ulaska u taj savez.

Organizator prosvjeda, na dan kada Hrvatska ulazi u NATO, građanska je Inicijativa "Antiimperijalistička akcija", uz suradnju i potporu više grupa, udruga, mreža te vanparlamentarnih političkih stranaka.

Prosvjedni skup održan je u sklopu prosvjeda u Strasbourgu i Baden-Badenu, gdje se održava summit NATO-a, a okupljenim aktivistima i prolaznicima obratili su se mirovni aktivist Zoran Oštrić, Žarko Puhovski, Vili Matula, Tino Jelavić, te iz Beograda Matija Medenica. Uz pjesme Azre i iz španjolskog građanskog rata, aktivisti su nosili crveno-crne zastave i parole - Mir narodu, rat kapitalu!, Smrt natoizmu, sloboda narodu!, Žene protiv militarističkog ludila!, Ne ratu među narodima, ne miru među klasama!, i dr. Pozornost je izazivao i prosvjednik sa zaštitnom maskom i ogrtačem protiv napada biološkim i kemijskim otrovima.

Oštrić je naglasio da je NATO nakon nestanka Varšavskog pakta izgubio smisao, ali da i dalje želi nastaviti vladati "snagom i strahom". NATO predstavlja sredstvo za uporabu sile SAD-a i oruđe je interesa najmoćnijih zemalja, vladajućih klasa i transnacionalnog kapitala, upozorava. Uvjereni da NATO nema alternative naši su političari slušali diktat i "odletjeli u Washington kao guske u maglu", ustvrdio je Oštrić.

Kritički se osvrnuo na tvrdnje da će nam ulazak u Sjevernoatlantski savez donijeti razne pogodnosti i koristi. "Kažu kako će nam nakon ulaska u NATO možda porasti kreditni rejting. Ma j... te kreditni rejting!", uzviknuo je Oštrić uz istovjetni uzvik okupljenih.

Puhovski je ocijenio da se ulazak u NATO u Hrvatskoj pojavljuje kao jedna vrst šminke "koja treba sakriti činjenicu da vlasti ne znaju izići na kraju s krizom koja je ključni problem". Naglašava da za NATO, "to gomilanje ratne opreme", u ratnom smislu nema nikakvog razloga.

"Kako ćete objasniti da se u NATO-u nalaze gotovo sve postkomunističke države i da NATO ima posebne odnose i s Rusijom i s Kinom, pa će onda neprijatelji biti 'maleni zeleni s Marsa' jer jednostavno nema dovoljno neprijatelja na kugli zemaljskoj kojima bi se opravdalo postojanje tog mehanizma, tih milijardi, tog krivog postupanja", rekao je.

Neistinite su tvrdnje da NATO Hrvatskoj daje sigurnost, te da ima smisla u novim uvjetima i novim zadacima, kaže Puhovski.

"Istina je da Hrvatska ne treba tu sigurnost jer Hrvatska nije ugrožena. Istina je da ono što se danas pojavljuje kao navodna zadaća NATO-a jest zapravo policijski posao. To bi trebao raditi Interpol", smatra Puhovski i kao primjer navodi napad na New York u kojem je, kaže, sudjelovalo najviše 200 ljudi. "Sa dvjesto ljudi na kraj može izaći slovenska policija, a kamoli ne američka vojska i nema nikakve potrebe da se vojnim savezom ide protiv malih skupina koliko god bile opasne", smatra Puhovski.