SPOMEN NA ŽRTVU GRADA HEROJA

Tisuće svijeća za Vukovar diljem Hrvatske

17.11.2011 u 21:49

Bionic
Reading

U spomen na vukovarske žrtve večeras su pod geslom 'I reći ću vam još jednu stvar - zapamtite Vukovar' upaljene svijeće duž Vukovarske ulice te na prostoru ispred Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i zagrebačke Gradske uprave. Svijeće za Vukovar palile su se i u Karlovcu, Čakovcu, Šibeniku…

Organizatorima, Klubu veterana 148. brigade Hrvatske vojske, pridružili su se mnogobrojni građani, među kojima su bili i velik broj učenika te predstavnici udruga i političari.

Svijeće u spomen na sve poginule branitelje i civile koji su dali život za obranu grada Vukovara i slobodu Hrvatske, u blizini KD Vatroslava Lisinskog, složene su u obliku imena Vukovar i velikoga križa, a upaljene su 'vukovarskim svjetlom mira' koji su iz Vukovara donijeli, u koloni pristigli branitelji motociklisti.

Obrativši se na prigodnoj svečanosti predsjednik Kluba veterana 148. brigade Boris Vukadinović podsjetio je na grčevitu bitku za Vukovar prije dvadeset godina, u kojoj su uništene stotine tenkova, oboreni desetci zrakoplova agresora, koji je izgubio i oko oko 10-ak tisuća vojnika. 'Grad Vukovar se herojski branio', istaknuo je Vukadinović naglasivši kako je tijekom napada na grad poginulo oko 1700 ljudi, oko 4000 je ranjeno, a gotovo 5000 zarobljeno.

Dodao je kako su mnogi civili i branitelji nakon zarobljavanja mučki pobijeni ili odvedeni u logore u Srbiji te podsjetio kako se nekima od njih, ni sudbine ni groba, još ne zna. 'Vukovar je simbol žrtve Domovinskoga rata, ali i simbol hrabrosti našeg naroda', rekao je Vukadinović, dodavši kako se večeras prisjećamo Vukovara, ali i Škabrnje te ostalih mjesta stradanja u našoj domovini.

Svijeće kod Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski zapalili su i Vladino izaslanstvo predvođeno potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te predstavnici raznih udruga i građani. Prigodnu molitvu za poginule predvodio je pater Zdravko Barić iz Vojnog ordinarijata.