PROSVJEDNICI KIO KERAMIKE

Vlada ne reagira ni nakon dvadeset dana prosvjeda

17.11.2011 u 20:03

Bionic
Reading

Dvadeseti je dan kako u Orahovici zbog neisplaćenih otpremnina prosvjeduju bivši radnici KIO keramike očekujući reakciju Vlade, međutim, od toga još uvijek ništa. Jedini pomak koji prosvjednicima ulijeva kakvu- takvu nadu je za sutra, 18. studenog, najavljen sastanak s čelnim ljudima Keramike Modus, stečajnim upraviteljem, stečajnom sutkinjom i predstavnikom Vijeća vjerovnika

Dvije su teme o kojima prosvjednici žele raspraviti: o naplati potraživanja i očuvanju radnih mjesta. Prema Ivanu Mužaru, predsjedniku Udruge vjerovnika i bivših radnika KIO-a, otpremnine nisu sporne, međutim, neki su, tvrdi, tražili da točka o očuvanju radnih mjesta ne bude dio dnevnog reda, što bi moglo značiti da se o tom pitanju možda i neće razgovarati.

'Mislim da je ovo početak kraja ove tvornice', kaže Mužar te pri tome ostaje i nakon novinarske primjedbe da je Željko Radek, predsjednik uprave Keramike Modus priopćenjem opovrgao optužbu o trajnom demontiranju proizvodnih postrojenja već da je riječ o reorganizaciji proizvodnje. 'Gospodin Radek nije smio ući u postrojenje dok god nije postao stopostotni vlasnik , a to se postaje tek nakon rješenja Trgovačkog suda, kad prođe žalbeni rok i kad uplati iznos za koji je licitirao firmu. Zato ću vam opet reći – u ovoj je tvornici počela likvidacija', uvjeren je Mužar. Zbog toga su nedavno sve prijavili i policiji te čekaju njihovo očitovanje.

Na sve nižim jesenskim temperaturama, koje noću sad već padaju ispod ništice, pothlađeni su prosvjednici ogorčeni i što im se nitko ne javlja ni iz oporbe – 'a u tu su priču bili upleteni i lijevi desni', reći će. Administracija je prespora, troma. Prijave su podnesene na raznim stranama, prave reakcije, smatraju, izostaju. Za sutra su najavljivali i blokadu Podravske magistrale, međutim, s obzirom da su zahtjev podnijeli tek u ponedjeljak, nisu dobili odobrenje policije.

'Uvijek sam govorio da smo legalisti i da ćemo poštivati vlast. Ipak, postoje legalni načini da sutra zaustavimo promet i to ćemo, negdje između 11 i 16 sati, najvjerojatnije učiniti', objasnio je Mužar ne želeći otkrivati detalje.