MARIBORSKI NALAZ

Vodu na Vrbanima otrovali su građevinci

04.04.2009 u 08:19

Bionic
Reading

Analiza vode iz stanova obitelji s Vrbana III. u Zagrebu pokazala je da se u njoj nalaze fenolni spojevi, toluen, ksilen i etilbenzen. Time se nedvojbeno potvrdilo da je voda zagađena zbog bitumenske izolacije koja se u gradnji stanova nije skrutila, pa je kroz cijevi u vodu otpuštala aromatske ugljikovodike, piše Večernji list

Mariborski stručnjaci u uzorcima betona, mrežice, vodovodne cijevi u hodniku i kupaonici te u hladnoj vodi pronašli su spojeve ksilena i etilbenzena. U hladnoj vodi uzetoj iz slavine u kupaonici pronađeni su fenolni spojevi za koje smatraju da su nastali miješanjem ksilena i razrjeđivača koji je radnicima pomagao da na pod lakše nanesu bitumensku smjesu.

Zanimljivo je da su u hladnoj vodi kupaonice utvrdili i pesticid atrazin. No, analiza nije obuhvatila postotak aromatskih ugljikovodika pronađenih u vodi jer naručitelji, Ministarstvo unutarnjih poslova, Policijska uprava zagrebačka i Ministarstvo zdravstva, to nisu tražili.

Zbog toga se, upozorava toksikolog Franjo Plavšić, sa sigurnošću ne može znati kakav je njihov utjecaj na zdravlje ljudi koji su zagađenoj vodi izloženi od useljenja u stanove u jesen 2006. Prema toksikološkim oznakama, fenolni su spojevi mutageni zbog čega može nastati promjena u strukturi DNK. Otrovni su ako se udišu, progutaju ili ako su u doticaju s kožom, a posljedice mogu biti trajne.

Jednako je s toluenom koji je štetan za zdravlje ako mu je netko dulje vrijeme izložen, a ako se proguta, može izazvati oštećenja pluća. Pronađeni ksileni i etilbenzeni najmanje su opasni i mogu uzrokovati štetu ako se udišu, a nadražuju kožu. Zaključak je stručnjaka da su polipropilenske cijevi koje je izvođač radova Zagrebgradnja postavio za vodovodne cijevi u kupaonicama stanova neprimjerene za neposredni kontakt s premazima koji sadrže aromatske ugljikovodike jer ih cijevi upijaju.

'Činjenicu da polipropilenske cijevi upijaju ja nisam znao, no smatram da bi građevinari koji su razrjeđivačem lakše nanijeli bitumensku smjesu to morali znati', kaže Franjo Plavšić.

Stanari Palinovečke 19 i, j, k, l još nisu obaviješteni o rezultatima te analize koja je u Zagreb stigla prije 11 mjeseci iako su podigli privatnu tužbu protiv izvođača, investitora i nadzornika radova, tvrtki Zagrebgradnja, Geoprojekt i Capital ing.

Postavlja se pitanje zbog čega stanari moraju toliko čekati da bi doznali ključne informacije o uzroku zagađenja vode kad je zbog toga Grad Zagreb osnovao krizni stožer. Čak ni naručitelji analize, Ministarstvo zdravstva i MUP te zagrebačka policija, stanare ni o čemu nisu obavijestili.