JEŽIĆ IH UPROPASTIO

Bajić mora istražiti kamo je otišao novac iz Sportplusa i Novog lista

16.11.2011 u 16:30

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske krajnje su zabrinuti zbog gubitaške situacije u koju je Robert Ježić, većinski vlasnik Diokija, doveo riječki Novi list i traži od Državnog odvjetništva da provjeri zakonitost poslovanja u Novom listu od svibnja 2008. te u ugaslom dnevniku Sport plus

U HND smatraju da je nemoguće da su u tri godine vlasnik i njegovi izvršitelji mogli izgubiti oko 100 milijuna kuna, budući da je Novi list dotad svake godine ostvarivao višemilijunsku dobit.

Tko će kupiti Novi list?

U subotu je Zagrebačka banka, kao založni vjerovnik zbog 80 milijuna kuna duga, aktivirala svoje založno pravo i išla u prodaju ukupno 48.191 dionice, što je 80,32 posto ukupnih dionica Novog lista d.d. – i objavila je natječaj za prodaju Novog lista. U HND-u izražavaju nadu da će 'Novi list ovog puta biti prodan vlasniku kojeg zanimaju mediji i novinarstvo i tko će osim stjecanja eventualnog profita biti itekako zainteresiran da taj dnevnik i dalje zauzima visoku žurnalističku poziciju u Hrvatskoj'. Vlasništvo i njegova transparentnost je temeljno jamstvo za slobodu medija i novinarske slobode, ocijenjeno je.

'Kad su došli Ježić i Dioki, na računu je bilo 40-ak milijuna kuna, pa opravdano sumnjamo da je novac izlazio i odlazio iz lista, a Državno bi odvjetništvo trebalo ispitati kamo to', ističu u HND-u.

Ističu da postoje i 'jasne indicije da je Ježić u proljeće 2008. kupio Novi list na izričiti nagovor tadašnjeg predsjednika Vlade i tadašnjeg Ježićevog prijatelja Ive Sanadera zato da bi Ježić mogao kontrolirati za Sanadera prekritičke autore'. Stoga u krovnoj novinarskoj udruzi smatraju da bi bilo korisno kada bi policija i DORH to istražili.

Podsjećaju da je početkom 2009. HND prozvao vlasnika zbog toga što novinarima Marinku Čuliću i Viktoru Ivančiću nije mjesecima dopustio pisati, iako su sredinom 2008. zbog pisanja bili dovedeni u list.

Sve nejasnoće oko Ježićevog preuzimanja riječkog dnevnika posebno dolaze do izražaja ima li se u vidu činjenica da je trenutačna uprava lista objelodanila da će za protekli mjesec isplatiti novinarima i ostalim zaposlenima samo minimalac i da se isto može očekivati i sljedećeg mjeseca.

Novi list je posljednjih 20 godina iznimno ugledan list čiji su tekstovi vrlo često bili citirani u domaćoj javnosti i u inozemstvu. I danas, unatoč izvjesnoj destrukciji koju je vlasnička prodaja lista izazvala na uređivačku politiku, to je i dalje list s izvrsnim autorskim tekstovima, u kojem su sačuvani visoki standardi novinarskog profesionalizma i koji je i dalje utjecajan u intelektualnoj javnosti.

Stoga bi prema HND-u bila nemjerljiva šteta da Novi list prestane biti takav i da se ne izvuče iz teške financijske krize u koju ga je doveo neodgovorni vlasnik.

O svemu što se događa i što će se događati oko Novog lista, HND će izvijestiti europsku krovnu profesionalnu udrugu EFJ/IFJ te ostale srodne međunarodne institucije.