MLADI PROTIV NASILJA

Dirljiva priča dobitnika nagrade 'Luka Ritz'

16.11.2011 u 16:01

Bionic
Reading

Zagrebački učenici Dominik Bartolović iz Tehničke škole Ruđera Boškovića i Stjepan Mrganić iz Osnove škole Dugave dobitnici su nagrade Grada Zagreba 'Luka Ritz - nasilje nije hrabrost'

Učenicima su uručili nagradu na današnjoj svečanosti predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem i gradonačelnik Milan Bandić.

U obrazloženju nagrade stoji da je Bartolović (19), u krajnje nepovoljnim životnim i socijalnim uvjetima, pokazao zrelost i odgovornost. Naime, otkako je postao punoljetan, skrbi o svojoj mlađoj polusestri, uzornog je vladanja, marljiv, svestran i plemenit, a uz uredno izvršavanje školskih obaveza već šest godina trenira tajlandski boks. 'U želji da sebi i polusestri osigura što bolje uvjete za život, honorarno radi kao trener u klubu Trenk. Svoja stečena znanja i vještine prenosi na osobe raznih uzrasta uz poruku 'da se maknu s ulice i svoje frustracije usmjere na boksačku vreću'', stoji dalje u obrazloženju nagrade.

Mrganić (16) jedan je od najboljih i najaktivnijih učenika svoje škole, osobito se ističe literarnim i fotografskim radovima, a dobio je prvu nagradu Gradskog društva Crvenog križa za esej o toleranciji te sudjelovao na brojnim izložbama fotografskih radova zagrebačkih Gradskih knjižnica. Jedan je od najzaslužnijih učenika za obnavljanje statusa međunarodne ekološke škole s plavom zastavicom.

'Ovogodišnji dobitnici nagrade uzor su tolerancije i poštovanja te trebaju biti primjer svim svojim vršnjacima', kazao je predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem. A na njegove riječi nadovezao se gradonačelnik Milan Bandić podsjetivši da nasilje nije hrabrost i da su mladi ljudi poput Mrganića i Bartolovića primjeri plemenitog i dobrog ponašanja.

Oba učenika su naglasila da je nasilje među njihovim vršnjacima jedan od većih problema te da će u budućnosti dodatno nastojati opravdati dobiveno priznanje.

Majka tragično preminulog Luke Suzana Ritz smatra da se od nasilne smrti njezinog sina malo toga promijenilo u društvu i da mladim ljudima treba posvetiti više pažnje, ali im i osigurati prostore u kojima bi mogli izražavati svoju kreativnost.

'Djeci poput Dominika i Stjepana treba davati više pažnje i u medijima, jer oni svojim radom to nedvojbeno zaslužuju', zaključila je Suzana Ritz.