HZZO

Značajno smanjene liste čekanja u bolnicama

15.11.2011 u 18:07

Bionic
Reading

Nakon što je na prethodnoj sjednici 13. listopada odobrilo 20 milijuna kuna za skraćenje listi čekanja u bolnicama, Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) na današnjoj je sjednici utvrdilo kako prvi podaci pokazuju da je do sada provedeno ukupno 2.556 postupaka čime su značajno skraćene liste čekanja, osobito za magnetsku rezonanciju (338), ultrazvuk dojke (461) i ultrazvuk srca (383)

Upravno vijeće HZZO-a danas je, kako je priopćeno, proširilo prava roditelja djece oboljele od malignih bolesti, koji sada, osim prava na smještaj uz dijete u bolnici, mogu ostvariti i pravo na naknadu troškova smještaja u slučaju da ugovorna bolnica nema kapaciteta za njihov smještaj uz dijete.

Kako bi ostvarili to pravo roditelji se nakon završenog liječenja djeteta trebaju javiti u nadležni područni ured HZZO-a i podnijeti pismeni zahtjev za naknadu plaćenih troškova svog smještaja te potvrdu bolnice o tome da im nije mogla osigurati smještaj.

HZZO će priznati troškove smještaja roditeljima do maksimalnog iznosa utvrđene dnevnice od 170 kuna.

Upravno vijeće donijelo je i novi Pravilnik o ortopedskim i drugim pomagalima te novi Popis pomagala, a nekim kategorijama proširilo prava. Tako će oboljeli od dijabetesa, bez obzira na vrstu terapije koju primaju (inzulin ili tablete), ostvarivati pravo na uređaj i trakice za samokontrolu šećera u krvi. Dosad su to pravo imale samo osobe na terapiji inzulinom.

HZZO je, kako se navodi, u prvih devet mjeseci ove godine ostvario pozitivan financijski rezultat u iznosu od 336,3 milijuna kuna. Zbog smanjenja cijena lijekova i veće kontrole njihova propisivanja dodatno su, navodi se, smanjeni izdaci lijekova na recepte za više od 114 milijuna kuna, a zbog pojačane kontrole bolovanja oni su, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, smanjeni za više od 50 milijuna kuna.

Značajno je smanjen broj dana bolovanja na teret HZZO-a, te prosječno trajanje bolovanja. Dospjele obveze na dan 30. rujna smanjene su u odnosu na prethodnu godinu za više od 442,4 milijuna kuna, priopćili su iz HZZO-a.