A DELINKVENCIJE SVE VIŠE

Nemamo sustav zaštite mentalnog zdravlja mladih

15.11.2011 u 15:10

Bionic
Reading

Prava djece s problemima u ponašanju učestalo se krše u svim segmentima njihova života - od obitelji i škole do ustanova u koje su smještena, a nerijetko ih krše i mediji, upozoreno je na danas započetom dvodnevnom skupu

Skup u povodu Međunarodnog dana prava djeteta i Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece organizira Ured pravobraniteljice za djecu.

Kada je riječ o zaštiti prava i interesa djece s problemima u ponašanju, stanje se dodatno pogoršava zbog njihovog često neprimjerenog ponašanja i reakcija, što vodi sve jačem odbacivanju u okolini i zahtjevima za snažnijom represijom, istaknula je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Sva djeca koja pokazuju probleme u ponašanju prošla su kroz sustav od najranije dobi, a da nitko nije primijetio da ‘oni nešto imaju’, odnosno struka nije prepoznala oblike njihovog ponašanja, kazala je Jelavić dodajući da takva djeca to rade najčešće zato što je to jedini način da skrenu pozornost na sebe jer doma nerijetko nemaju dovoljno pažnje.

Takva ponašanja djece nerijetko eskaliraju te mogu rezultirati činjenjem kaznenih djela, rekla je dodajući međutim da tu skupinu djece, nažalost, javnost lako i često etiketira, osuđuje i ne zna što bi s njima.

Reforma sustava socijalne skrbi okreće se tome da je u središtu korisnička perspektiva, odnosno, kada je konkretno riječ u djeci s problemima u ponašanju, stručnjaci više ne odlučuju u ime te mlade osobe, već zajedno s njom, članovima obitelji i drugim čimbenicima iz lokalne zajednice izrađuju zajednički individualni plan promjene, kazala je Tatjana Katkić Stanić iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Jugoslav Gojković iz Opće bolnice u Slavonskom Brodu, koji se bavi dječjom i adolescentnom psihijatrijom, istaknuo je da sustav zaštite mentalnog zdravlja mladih u Hrvatskoj uopće ne postoji.

‘Ako i postoji, postoji na papiru, no u praksi ne’, ustvrdio je Gojković dodajući da mladi danas imaju puno problema, a uzroci su u neprilagođenom sustavu, tranziciji, obitelji, poraću i drugome.

Mladi nisu skupina oko koje se vrti novac, pa vjerojatno zato i ne zanimaju druge, ustvrdio je Gojković dodajući da smo mi ‘društvo prepreka za mlade’.
Govoreći o međunarodnim standardima u zaštiti djece u sukobu sa zakonom, Gordana Filipović iz Ureda pravobraniteljice je ocijenila kako na zakonodavnom planu imamo dobre propise, no glavna boljka nam je njihova provedba u praksi.

Upozorila je na potrebu lišavanja slobode takve djece isključivo po međunarodnim standardima, zaštitu privatnosti takve djece, ali i sankcioniranje novinara koji tu privatnost naruše.

Tijekom predstojeća dva dana u radu skupa sudjelovat će istaknuti znanstvenici i stručnjaci, a naglasak u izlaganjima i raspravi bit će na zaštiti prava djece smještene u odgojne ustanove, djece s psihičkim teškoćama i djece koja su u sukobu sa zakonom.

Bit će i riječi o pravima i potrebama djece, o teškoćama s kojima se susreću profesionalci koji rade s njima, kao i o mogućnostima učinkovitije zaštite djece.