KOMORA O OPROSNICAMA

Odvjetnici bijesni na kolegu Gulišiju

15.11.2011 u 14:15

Bionic
Reading

Zbog slučaja pokušaja podmićivanja sudaca zbog procesa protiv Branimira Glavaša i načina na koji je odvjetnik Željko Gulišija vodio taj slučaj, Disciplinski sud Odvjetničke komore raspravlja o oprosnicama, odnosno o tome kada se i pod kojim uvjetima odvjetnici uime svojih stranaka mogu nagoditi s USKOK-om o priznanju krivnje i kazne, javlja Večernji.hr

Posrijedi je odluka o prijavi protiv splitskog odvjetnika Željka Gulišije, branitelja Srećka Jurišića, koji je prije mjesec dana priznao krivnju i USKOK-u tako bitno pomogao u dokazivanju pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda da bi se Branimiru Glavašu ishodila bolja presuda.

Večernji.hr podsjeća da je Jurišić priznao da su mu novinarka Glasa Slavonije Sanja Marketić te zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić predali 70.000 eura koje je on trebao dati dalje, a krajnja adresa su bili suci Vrhovnog suda.

Tim je priznanjem u nepovoljniji položaj doveden i osječki poduzetnik Drago Tadić, kojega se tereti da je organizirao podmićivanje, te njegova supruga Božica Tadić-Ćavar, koju se optužuje za sudjelovanje u pokušaju opstrukcije pravosuđa. Kao 'nagradu' za priznanje Jurišić se nagodio za uvjetnu kaznu od dvije godine, a 70.000 eura dat će državi.

Takav razvoj događaja razbjesnio je branitelje ostalih optuženika jer su njihovi klijenti dovedeni u nepovoljniji položaj. Zato su Jurišićeva branitelja, odvjetnika Gulišiju, prijavili Komori optužujući ga za težu povredu Zakona o odvjetništvu i Kodeksa odvjetničke etike.

Odvjetnička komora konačno će se tako izjasniti o tzv. oprosnicama, koje su se na početku istrage u slučaju Fimi media našle na udaru dijela stručne i opće javnosti.

Večernji.hr podsjeća da je riječ o slučajevima kada osumnjičeni prizna djelo, nagodi se za manju kaznu, ali je zato njegovo priznanje ostalo USKOK-u kao dokaz protiv drugih sumnjivaca. U tom se kontekstu spominjao niz imena, od direktora Diokija Roberta Ježića, bivšeg šefa HEP-a Ivana Mravka, potom šefa Carine Mladena Barišića, bivšeg ministra policije Ivice Kirina te druga.

Odvjetnici Mate Matić, Ante Madunić, Jadranka Sloković, Boženko Lozo, Selim Šabanović i Radan Kovač, koji su prijavili Gulišiju, tvrde da ih je Gulišija doveo u zabludu jer se s njima dogovorio da im klijenti neće iznositi obranu, a iza leđa se nagodio s USKOK-om.

Ističu da oni jesu za funkcioniranje nagodbi s USKOK-om, ali ne i varanje kolega. U prijavi ističu da se Gulišija ogriješio o odvjetnički kodeks koji nalaže braniteljima da što više usklade svoj rad.