AFERE HYPO I INA - MOL

U petak protiv Sanadera svjedoči Mate Granić

15.11.2011 u 13:40

Bionic
Reading

U četvrtak počinje nova pravosudna runda za Ivu Sanadera - na objedinjenom suđenju za afere Hypo i Ina - Mol svjedoče Tomislav i Vladimir Kurelec. U petak je pak na redu možda i najvažniji svjedok - bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić

Odvjetnici Ive Sanadera uspjeli su odgoditi njegovo ispitivanje u USKOK-u vezano za istragu u aferi Fimi media za sljedeći utorak, potvrdila je tportalu odvjetnica Jadranka Sloković. Sanader se tako može posvetiti novim ročištima za postupke koji su već na Županijskom sudu u Zagrebu.

Sanadera se tereti za uzimanje 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske Hypo banke od koje je Hrvatska dignula kredit za kupnju zgrada veleposlanstava.

U drugom slučaju tereti ga se za uzimanje 10 milijuna eura provizije od predsjednika uprave mađarske naftne tvrtke MOL Zsolta Hernadija u zamjenu za upravljačka prava u Ini kao i izdvajanje neprofitnog plinskog biznisa iz poslovanja Ine. Neprofitni biznis trebala je, prema USKOK-ovim saznanjima preuzeti Republika Hrvatska.

U četvrtak se suđenje na Županijskom sudu u Zagrebu pod vodstvom suca Ivana Turudića nastavlja sa svjedocima koje je pozvalo tužiteljstvo, odnosno ispitivanjem Tomislava i Vladimira Kurelca, a za petak je USKOK pozvao Matu Granića.

Na početku suđenja Sanaderova obrana dala je naslutiti da će se u slučaju Hypo braniti na način da je za sve znao i snosio odgovornost upravo njegov tadašnji šef, ministar vanjskih poslova Mate Granić