DAN GRADA TROGIRA

Veliki dan u znaku kontroverznog spomenika

14.11.2011 u 18:53

Bionic
Reading

Svi značajni događaji u posljednje vrijeme, koji se obilježavaju prigodnim postavljanjima spomenika, redovito prate kontroverze i polemike. Danas je Trogir obilježio 900 godina od smrti zaštitnika grada, biskupa Blaženog Ivana Orsinija

Kako takva značajna godišnjica i svečanost zaslužuje, u Trogir su došli nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić i kardinal Josip Bozanić. No procesija moći zaštitnika grada Trogira i svečana misa su bili zasjenjeni događajem koji je podijelio građane grada koji je zbog iznimne baštine pod zaštitom UNESCO-a.

Prije tri dana, u petak u večernjim satima, unatoč izričitom protivljenju Kulturnog vijeća grada, na prostoru Cimatorija ispred katedrale je svečano otkrivena kopija, betonski odljev kipa Isusa Krista koji se pripisuje Nikoli Firentincu ili njegovoj radionici. Osim lokalnog župnika katedrale Sv. Lovre, legitimitet događaju su dali i nadbiskup Marin Barišić te župan Ante Sanader. No ono što predstavlja neugodno iznenađenje je podrška pročelnika trogirskog i splitskog Konzervatorskog odijela Miroslava Katića i Radoslava Bužančića te akademika Igora Fiskovića.

Gradonačelnik Trogira Damir Rilje je isto bio protokolarno prisutan, premda je već prije otvoreno izrazio neslaganje s ignoriranjem stava Kulturnog vijeća. Svoju prisutnost je obrazložio željom da se dodatno ne podižu tenzije, ali očekuje reakcije nadležnih na prigovor Kulturnog vijeća u kojem primjerice sjedi i najveći trogirski autoritet, povjesničar umjetnosti dr. Ivo Babić. Danas smo u razgovoru s građanima Trogira doznali da su po pitanju spomenika izrazito podijeljeni. Neki su čak odbili sudjelovati u današnjoj procesiji i misnom slavlju.

U svojoj prigodnoj propovijedi kardinal Josip Bozanić je pozvao na jedinstvo, podsjetivši na povijesnu ulogu zaštitnika grada, Blaženog Ivana Orsinija koji je uspio početkom 12. stoljeća pomiriti zavađene strane u gradu.

Što će nakon svega biti sa spornim betonskim odljevom na Cimatoriju, za koji se bez ustezanja može ustvrditi da predstavlja povijesni i političko-vjerski kič, odlučit će institucije, prije svih Ministarstvo kulture, ali i UNESCO. Osim upitnosti likovne kvalitete betonskog odljeva, Kulturno vijeće kritizira i kameni stup s kvazirenesansnim kapitelom koji zaklanja prednju vizuru na znameniti Radovanov portal.

Ovaj kulturni i politički kič dvadesetak dana prije izbora podsjeća na slične spin ideje u Splitu o Isusu na Marjanu, ali u Trogiru su došli već do faze realizacije. Manji broj građana zna da je primjerice monumentalni kip Grgura Ninskog ispred Sjevernih vrata Dioklecijanove palače u Splitu veliki Ivan Meštrović najprije postavio na Peristil davne 1929. godine. I tada su se u gradu vodile žestoke polemike zbog tog dramatičnog i drastičnog miješanja estetike i tadašnje dnevne politike. Dakle, skandali sa spomenicima nisu ništa novo na ovim prostorima.