'RANJAVA CRKVU'

I Bozanić prozvao Grubišića zbog izbornog angažmana

14.11.2011 u 16:14

Bionic
Reading

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, predvodeći danas misno slavlje u Trogiru u sklopu proslave 900. obljetnice smrti svetog Ivana Trogirskog, upozorio je kako pojedini crkveni službenici svojim necrkvenim postupcima 'ranjavaju' Crkvu, te je pozvao da se u prevladavanju nesuglasja učimo od sv. Ivana Trogirskog

‘Za Crkvu je veoma bolno iskusiti kako pojedini crkveni službenici, zaboravljajući i napuštajući svoj pravi poziv, posežu za sredstvima koja nisu crkvena, navodno tražeći opće dobro’, istaknuo je kardinal Bozanić u propovijedi u trogirskoj katedrali. Zato je pozvao na jedinstvo i zajedništvo te odbacivanje sebičnosti i oholosti.

‘Nažalost, kadgod su crkveni ljudi posegnuli za primamljivim ponudama političke moći i medijske popularnosti, pretvorili su mirisne i rodne voćnjake u pustinju’, naglasio je kardinal Bozanić.

Također je istaknu kako nas hrvatska povijest uči da je sve čime se unosilo nejedinstvo među vjernike i narod, ‘urodilo tragedijom’.
‘Prvi cilj neprijatelja nedvojbeno je narušiti jedinstvo pastira, poljuljati povjerenje i slogu vjernika i zajedništvo naroda’, rekao je Bozanić.
U tom je kontekstu podsjetio kako je i sv. Ivan Trogirski, koji je kao biskup službovao od 1064. do 1111. godine, također živio u ‘zahtjevno vrijeme za Crkvu i hrvatsku državu’, vrijeme tako potrebne obnove, kada su prijetile svađe, podjele i nesloge, pokušaji da se u Crkvu uvuče ‘logika svjetovnog vladanja i da se nju udalji od njene naravi i poslanja’.

‘U raznim se napetostima, često izazvanim nehrvatskim političkim težnjama, biskup Ivan (Trogirski) zalagao za mir i posredovanje u pomirenju među zavađenima, čuvajući osobito ljudske živote i zalažući se za pravednost’, kazao je kardinal Bozanić.

Istaknuo je kako se i u današnjim okolnostima mogu prepoznati slični izazovi pred kojima se našao i sv. Ivan (Trogirski).

‘Ponekad smo skloni sebično promatrati samo svoje poteškoće; zaboraviti da je Crkva tijekom svoje povijesti sačuvala iskustva od kojih trebamo učiti’, rekao je Bozanić. Sv. Ivan Trogirski nas uči kako treba jačati crkveni identitet, oživljavati unutarnju obnovu, osluškivati poticaje Duha Svetoga, dodao je.

‘Svjesni smo prijetnji i agresivnosti prema Crkvi. Ne treba nas to plašiti, jer znamo da kršćansko mučeništvo vraća svježinu Crkvi’, rekao je kardinal Bozanić istaknuvši kako je ono čega se trebamo najviše čuvati, ravnodušnost i relativizacije vrijednosti.
U svojoj propovijedi podsjetio je i na riječi pape Benedikta XVI. prigodom nedavnoj posjeta Hrvatskoj, kada je pozvao na odupiranje ‘sekulariziriranom mentalitetu’, i zauzimanje za ‘kršćansku obitelj’.

Kardinal Bozanić je također rekao kako je u ljepoti i skladu trogirskih ulica i građevina, kao i umjetničkih dijela na poseban način vidljiv ‘pečat kršćanske kulture’ u Trogiru.

Zahvalio je nadbiskupu splitsko-makarskom Marinu Barišiću i katedralnom župniku u Trogiru don Pavlu Piplici, što su ga pozvali da predvodi današnje misno slavlje u povodu jubileja 900. obljetnice smrti sv. Ivana Trogirskog.

Nadbiskup Barišić i župnik Piplica su koncelebrirali misnom slavlju te su zajedno s kardinalom Bozanićem uoči mise predvodili procesiju s relikvijama sv. Ivana Trogirskog ulicama stare gradske jezgre. Grob sv. Ivana Trogirskoga se nalazi u trogirskoj katedrali.

Nadbiskup Barišić je u kratkom obraćanju na misnom slavlju istaknuo kako je prije dva dana pred katedralom u Trogiru postavljen kip uzašašća Gospodinova. ‘Taj kip i današnje slavlje želi nas dovesti da naša hvala, slava i čast Bodu budu po Kristu, s Kristom i u Kristu’, kazao je nadbiskup Barišić.

Također je podsjeti da je od 1997. godine Trogir pod zaštitom UNESCO-a.

Spomendan sv. Ivana Trogirskog slavi se i kao Dan grada Trogira te je nakon mise održana svečana sjednica trogirskoga Gradskog vijeća na kojoj su zaslužnim pojedincima i skupinama uručene prigodne plakete i nagrade.