GREDELJEVA ŽALBA

'Sanader nije uzeo novac kao šef HDZ-a nego kao premijer'

14.11.2011 u 10:27

Bionic
Reading

Hrvatska demokratska zajednica preko svog odvjetnika Vladimira Gredelja danas će podnijeti žalbu Vrhovnom sudu kojom traže ukidanje rješenja o blokadi zgrade središnjice te stranke na Trgu žrtava fašizma jer je ta imovina stečena legalno prije 2003. godine i nikako ne može potjecati od kaznenog djela, otkriva Večernji list

Druga je važna teza na kojoj se temelji žalba čak i da su se novcem iz crnih fondova plaćale potrebe HDZ-a, što tek treba dokazati na sudu – da se nijedan dio tog novca ne nalazi u imovini HDZ-a. Stoga je zaključak žalbe HDZ-a da imovinsku korist, ako je stečena kaznenim djelom, treba oduzeti od okrivljenih fizičkih osoba iz te stranke, osumnjičenih da su uzeli novac iz crnih fondova: Ive Sanadera, bivše blagajnice HDZ-a Branke Pavošević, Ivana Jarnjaka, Ratka Mačeka te trećih osoba, a ne od HDZ-a kao pravne osobe. Gredelj se, piše Večernjak, u svojoj žalbi poziva na odredbu iz zakona o USKOK-u po kojoj sud na prijedlog USKOK-a može odrediti mjeru osiguranja – prisilno oduzimanje novca prihoda ili imovine – ako postoji sumnja da su stečeni kaznenim djelom. 'Sam sud navodi da je HDZ postala vlasnica zgrade temeljem ugovora iz 1994, 1998. i 2002, pa je očito da ta nekretnina nije mogla biti stečena od koristi ostvarene kaznenim djelom', stav je HDZ-ova odvjetnika.

Druga teza na kojoj je prema Večernjem listu utemeljena Gredeljeva žalba govori da, čak i ako su se novcem iz 'crnih fondova' obavljala plaćanja HDZ-a, nijedan dio tih sredstava nije u imovini HDZ-a.

'Moja argumentacija je toliko ubitačno uvjerljiva da ne mogu vjerovati da Vrhovni sud neće presuditi onako kako mislim da hoće. Jako je važno razdvojiti ulogu Sanadera kao predsjednika stranke od njegove uloge premijera. Nije ovdje uzeo novac predsjednik stranke – ako ga je uzeo – nego predsjednik Vlade', samouvjereno je za Večernjak zaključio Gredelj.