KARAMARKO O NATJEČAJIMA U MUP-U

'Ja želim progurati samo svoje najprofesionalnije ljude'

10.11.2011 u 14:34

Bionic
Reading

Raspisivanje natječaja za zapošljavanje novih 800 policijskih službenika nije u nadležnosti Vlade, nego u nadležnosti MUP-a - tako su na današnjoj sjednici tehničke vlade pojasnili 'dezinformacije u medijima' o brzinskom zapošljavanju 'Karamarkovih ljudi' prije izbora. Sam ministar Tomislav Karamarko rekao je da mu je cilj samo 'progurati' svoje najprofesionalnije ljude

Vlada je, naime, danas donijela Uredbu o načinima i uvjetima napredovanja policijskih službenika, Uredbu o raspisivanju i provedbi javnog natječaja i internog oglasa u državnoj službi te Uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama.

SUTRA DOGOVOR O RASPISIVANJU NATJEČAJA ZA RAVNATELJE POLICIJSKIH UPRAVA I POSTAJA...

'Uredbe su napokon riješene, makar sa zakašnjenjem, i već sutra ćemo razgovarati o raspisivanju internih natječaja i imenovanju povjerenstva za imenovanje u MUP-u. Sve što je u domeni mojih ovlasti, to ćemo možda i napraviti, ali ovisi o našem dogovoru', rekao je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko novinarima nakon sjednice Vlade.

Odabirat će se najbolji ljudi, ne po tome je li netko u stranačkoj dužnosti, to više ne dolazi u obzir! Obmanjuju javnost oni koji kažu da Zakon o policiji nije bio ključan za zatvaranje poglavlja 23', kaže Karamarko.

Upitan nije li neobično da se povjerenstvo za imenovanje čelnih ljudi policije saziva samo 24 dana prije izbora, te da se raspisuje interni natječaj, Karamarko je odgovorio: 'Uopće nije neobično, sve što smo napravili, postavlja se pitanje zašto baš sad! Ja ću predložiti da policija godinu dana prije izbora prestane raditi', bio je ironičan Karamarko i dodao da ga ne zanima što su izbori baš sada.

'NEMA NOVIH ZAPOŠLJAVANJA, ALI NI PROMJENE PLAĆA'

Na pojašnjenje da se ovime zapravo nameće da želi na čelna mjesta u policiji progurati svoje ljude, Karamarko kaže: 'Da, želim progurati svoje najprofesionalnije ljude, a ne neke iz komitetskih i stranačkih struktura kao što je bilo 2000. godine u vrijeme SDP-a. Počelo je s otpuštanjem 3.900 policajaca koji su svi na kraju dobili postupke protiv države koja im je platila odštetu.'

Karamarko naglašava da u policiji neće biti novih zapošljavanja te da je riječ samo o preraspodjeli ljudi. Osim toga, ove preraspodjele i promjene naziva radnih mjesta ministarstvo neće dodatno plaćati iz proračuna: 'Same uredbe bi nas koštale 30 milijuna više, ali to smo napravili na način da smo kompezirali uštedama na policijskim odorama što smo dogovorili sa sindikatima.'

U policiji neće biti smanjivanja, ali niti povećavanja plaća: 'Izbalansirali smo samo koeficijent. Trebalo je povećati na 8,5 za srednju stručnu spremu. Bili smo ukinuli vođu ophodnje, koji je imao koeficijent 9. Htjeli smo to ukinuti, ali sindikati su inzistirali da ostanu koeficijenti, pa smo to ostavili', pojasnio je Karamarko.

Vinka Duvnjak, predstojnica Ureda za zakonodavstvo, na sjednici Vlade pojasnila je da su danas donesene uredbe podzakonski akti koji se donose na temelju Zakona o policiji te da nisu uredbe koje imaju zakonsku snagu, tako da ih može donijeti i tehnička vlada.

'Policijski službenici i ministarstva nastavljaju s radom na dosadašnjim radnim mjestima. Imenovanja i razrješenja zamjenika ravnatelja, pomoćnika te ravnatelja policijskih uprava i postaja donosi povjerenstvo MUP-a na čelu s ministrom na osnovi internog natječaja. Vlada ima ulogu imenovanja samo glavnog ravnatelja policije kojeg također predlaže ministar', pojasnila je Duvnjak.

Dakle, interni natječaji u MUP-u i dugim ministarstvima neovisni su o Vladi, te se raspisuju redovito tijekom cijele godine, pa će tako biti i sada, nekoliko tjedana prije izbora.

DRUGE ODLUKE VLADE: MOGUĆE POVEĆANJE PLAĆA UMJETNICIMA!

Vlada je danas prihvatila i  nacrt granskog kolektivnog ugovora za zaposlenike u ustanovama kulture koje se financiraju iz državnog proračuna usklađen sa sindikatima. On omogućava da se bruto plaća dijela izvedbenog ansambla poveća za pet posto, a baletnih umjetnika za sedam posto u vrijeme obavljanja poslova u posebnim i otežanim uvjetima, a nakon što se aneksom ugovora utvrde poslovi, radna mjesta i popis zaposlenika s posebnim uvjetima rada. To se odnosi na dio ansambla HNK i Lada, a time se omogućava da se njihove bruto plaće povećaju u budućnosti, ali uz uvjet da se ostvare uštede, kaže ministar kulture Jasen Mesić

Vlada je također odobrila kapitalnu pomoć Energetskom institutu Hrvoje Požar, u iznosu od 12 milijuna kuna za osiguravanje financijske stabilnosti za novi razvojni ciklus instituta. Suglasnost tehničke Vlade dobio je Hrvatski skijaški savez za organizaciju i održavanje ženskog i muškog slaloma Audi FIS Svjetskog kupa „Vip Snow Queen Trophy“, na Sljemenu 3. i 5. siječnja 2012.