BITKA ZA EGZISTENCIJU

Prosvjed bivših radnika KIO Keramike u Zagrebu

10.11.2011 u 13:07

Bionic
Reading

Stotinjak bivših radnika KIO Keramike iz Orahovice došlo je jutros u Zagreb na prosvjed pred Ministarstvom gospodarstva, rada i socijalne skrbi, a planiraju još prosvjedovati pred sjedištem HBOR-a i Radničkim domom.

Predstavnike prosvjednika primio je državni tajnik Jozo Sarač kojem će oni iznijeti svoje zahtjeve - očuvanje barem 250 do 300 radnih mjesta u nekad uspješnoj tvornici keramičkih pločica koja je otišla u stečaj, te isplatu oko 15 milijuna kuna ukupnih potraživanja za 460 bivših radnika KIO Keramike.

Predsjednik Udruge vjerovnika i djelatnika bivše KIO Keramike Ivan Mužur izjavio je novinarima da je novi vlasnik, tvrtka Keramika Modus iz Vojnića, koja je na javnoj dražbi kupila tvornicu KIO Keramike u Orahovici, odmah započeo demontažu strojeva iz tvorničkog pogona.

U Tvornici trenutno radi tek nekolicina radnika na demontaži postrojenja, a svi ostali su na burzi rada, iako stvarni kapacitet tvornice omogućuje očuvanje 250 do 300 radnih mjesta, što bi puno značilo ne samo za te ljude nego i za čitav kraj.

Bojimo se da će strojevi nestati kao što je nestalo i žito iz Đakovštine', rekao je član Udruge Marijan Vučinić. Bivši radnici KIO Keramike proteklih su dana prosvjedovali pod 'Vladinim šatorom' u središtu Orahovice inspirirani upravo prosvjedom radnika Đakovštine koji je na kraju polučio uspjeh jer im je Vlada isplatila otpremnine na teret sredstava proračunskih rezervi.

I Savez samostalnih sindikata Hrvatske jučer je od Vlade zatražio da pomogne bivšim radnicima KIO Keramike na isti način kao što je isplatila radnike Đakovštine. Vlada je to dosad odbijala uz objašnjenje da se radi o privatnoj tvrtki prema kojoj država nema nikakvih obveza.

Nakon prosvjeda pred Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva, prosvjednici idu pred HBOR, koji smatraju odgovornim jer je pogodovao novom vlasniku pri kupnji tvornice u stečaju, te pred Radnički dom gdje je sjedište Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske, kojeg optužuju da nije štitio njihove interese.