SPOJENO SUĐENJE SANADERU

Među dokazima snimka i astronomski račun iz Marcellina

10.11.2011 u 14:49

Bionic
Reading

Četvrto pojavljivanje bivšeg premijera Ive Sanadera pred sudskim vijećem Županijskog suda u Zagrebu, zbog optužbi za ratno profiterstvo i primanje mita u slučajevima Hypo i Ina-Mol, koji se sada vode u zajedničkom postupku, prošlo je u znaku čitanja optužnice u slučaju INA - Mol kao i predstavljanja dokaza koje USKOK planira predstaviti pred sudom

Podsjetimo Sanadera se tereti za uzimanje mita od 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske Hypo banke od koje je Republika Hrvatska dignula kredit za kupnju zgrada veleposlanstava. U drugom slučaju tereti ga se za uzimanje 10 milijuna eura provizije od predsjednika uprave mađarske naftne tvrtke MOL-a Zsolta Hernadija u zamjenu za upravljačka prava u Ini kao i izdvajanje neprofitnog plinskog biznisa iz poslovanja Ina-e. Neprofitni biznis trebala je, prema USKOK-ovim saznanjima preuzeti Republika Hrvatska.

Sanader se baš kao i u slučaju Hypo izjasnio da se ne osjeća krivim.

'Iznesene su teške optužbe na moj račun. Oštro prosvjedujem na činjenicu da je u ponedjeljak održana sjednica optužnog vijeća, a već u utorak izvanraspravno vijeće donijelo je odluku o spajanju postupka. S indignacijom odbacujem optužnicu. DORH u prvoj točki optužnice nije donijelo dokaze koje meni idu u prilog. Kategorički odbacujem i drugu točku optužnice. Riječ je o jednom čovjeku (Robert Ježiću op.a) koji ima svojih problema s organima i nekako mora izići iz toga', kazao je Sanader.

Njegove želje da posebno obrazlaže pojedine stavke i dodatno postavlja pitanja u nekoliko navrata prekinuo je predsjednik Vijeća Ivan Turudić objasnivši mu 'kako on nije tu da postavlja pitanja nego da odgovara na njih'

Nakon konzultacija s odvjetnicima Sanader se skrušeno ispričao. Na tvrdnje njegovih odvjetnika Čede Prodanovića i Jadranke Sloković kako je USKOK selektivno pribavljao dokaze tražeći samo one koje štete Sanaderu, a ne i one koji bi mu išli u korist, reagirala je zamjenica ravnatelja USKOK-a Tamara Laptoš odbacivši navedeno.

'Pokušali ispitati Hernandija i u tome smo tražili pomoć od Republike Mađarske, ali tu pomoć nismo dobili. No, Herenandi za nas i dalje ima status optuženika', istaknula je Laptoš.

USKOK je u spis priložio dokaze o vlasničkoj strukturi firmi s Britanskih djevičanskih otoka te tvrtki s Cipra preko kojih su išle isplate mita, a u spis su priložene i video snimke koje potvrđuju susret Hernandija i Sanadera u restoranu Marcelino te zapis o ispitivanju svjedoka Marija Čerhaka, vlasnika navedenog ugostiteljskog objekta. Među dokazima su se našla i dva računa iz restorana Marcelino. Na jednom je iznos od 4923 kuna, a na drugom 1536 kuna.

Hoće li sud video zapis iz Marcelina uvrstiti u spis tek će se utvrditi, ali ono što je jasno je da ukoliko se to učini Sanaderovi odvjetnici će se žaliti Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Hoće li za svjedoka pozvati premijerku Jadranku Kosor još nisu odlučili, ali bi kao svjedoka željeli vidjeti Hernandija.

Nastavak rasprave zakazan je za 17. studenog u 9.30 sati kada će u aferi Hypo svjedočiti Tomislav i Vladimir Kurelec.