PETICIJA URODILA PLODOM

Hitna pomoć u Umagu dobila dva tima

09.11.2011 u 15:24

Bionic
Reading

'Nećete valjda ukinuti hitnu u Umagu' naziv je Facebook grupe koja već ima 670 prijatelja, a osim današnjeg potpisivanja peticije ispred Konzuma protiv novog ustroja organizacije i djelovanja Hitne medicinske pomoći u Umagu, organizirana je i online peticija. Naime, građani Bujštine ogorčeni reformom koja se u startu pokazala nedovoljno pripremljenom peticijom zahtijevaju standard Hitne medicinske pomoći kakav su imali do 1. studenoga

Prije nego što je stupila na snagu reforma, pet liječnika imalo je ugovore s Hitnom, a Grad Umag financirao je troje. Za Umag je reformom prvo bio predviđen samo jedan tim, no nakon što su Umažani ukazali da je to drastičan pad standarda za ovaj turistički grad, odobren je i tim T2, koji čine medicinska sestra i vozač. Troje liječnika s umaške Hitne postalo je tako višak, no nemio događaj u Vilaniji ukazao je kako samo jedan tim s liječnikom može biti u slučaju istovremenih hitnosti nedovoljan. Naime, reforma je startala prije nego su medicinske sestre i tehničari napravili specijalizacije iz hitne medicine.

Možda će stanovnici Bujštine biti mirniji jer, prema zadnjim informacijama, dvoje liječnika koji su bili zaposleni u umaškoj Hitnoj 'po hitnom' su vraćeni na stari posao, s tim da raskidaju ugovor s dosadašnjim poslodavcem i prelaze pod okrilje nove institucije.

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Ksenija Družetić Božić potvrdila je kako je na traženje lokalne samouprave Županija odobrila da se zaposle dva liječnika, što će Umagu omogućiti da ima 24 sata dva kompletna tima T1.

Tko će financirati dva 24-satna tima T1, kako je kazala ravnateljica, u ovom je trenutku manje bitno, no dodala je i kako je zanima hoće li biti nova peticija ako se istovremeno dogodi i treći slučaj hitnosti.