OBJEDINJENE DVIJE OPTUŽNICE

Sanaderu će se istodobno suditi i za Hypo i za INA – MOL

08.11.2011 u 15:58

Bionic
Reading

Bivšem premijeru Ivi Sanaderu u istom će se postupku, osim za ratno profiterstvo u aferi Hypo, od četvrtka početi suditi i za uzimanje 10 milijuna eura mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji MOL prepustio upravljačka prava u Ini

Odluku o spajanju dva suđenja Ivi Sanaderu donijelo je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu, a na prijedlog USKOK-a koji je objedinjavanje postupaka zatražio zbog ekonomičnosti.

Sanaderova obrana ranije je najavila da se spajanju postupaka neće protiviti ističući da su ta dva postupka od početka trebala biti vođena kao jedan

Objedinjeni postupak pred sudskim vijećem kojim predsjedava Ivan Turudić nastavit će se prema unaprijed određenom terminu, dakle 10. studenoga. Suđenje će zbog formalnih razloga početi iznova čitanjem USKOK-ove optužnice u kojoj će sumnje za primanje mita od čelnika MOL-a biti navedene kao druga točka optužnog akta.

Kao prva točka objedinjene optužnice ostat će optužba za ratno profiterstvo, odnosno primanje 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske banke Hypo koja je u vrijeme rata Hrvatskoj odobrila kredit.

Bivši premijer Ivo Sanader tada će ponovno biti pozvan da će očituje o krivnji koju je ranije odbacivao u svemu za što ga se tereti rekavši kako je riječ o 'konstrukciji koja mu se želi prišiti nakon 20 godina služenja Hrvatskoj'.

U slučaju Ina - MOL USKOK tvrdi da je Sanader za 10 milijuna eura, osim prepuštanja upravljačkih prava u Ini mađarskom strateškom partneru, trebao dogovoriti i izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine.