LOGIKA BIVŠEG VRHOVNOG SUCA

Vuković ponovio: U obrambenom ratu nema ratnih zločina

08.11.2011 u 16:51

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Vrhovnog suda Milan Vuković koji je ostao upamćen po svojoj izjavi kako Hrvati u obrambenom ratu nisu mogli počiniti ratni zločin, kada je danas u HAZU primio nagradu za svoju knjigu 'Haški sud – zajednički zločinački pothvat, što je to?', ponovio je istu tezu u nešto drukčijoj varijanti. 'Onom tko jedva spasi živu glavu braneći se od napada, ne mogu se pripisivati zločini', zavapio je Vuković

Milana Vukovića za najbolju knjigu na temu Domovinskog rata nagradila je zlatnom plaketom udruga koprivničkih branitelja (UBIUDUR) čiji je predsjednik Mladen Pavković, uz glumicu i članicu DC-a Kostadinku Velkovsku, održao uvodnu riječ.

Uz zahvale prosudbenoj komisiji natječaja za najbolju knjigu o Domovinskom ratu, Vuković se prisjetio i nekih upečatljivih trenutaka s početka 90-ih. Tako se, primjerice, osvrnuo na odgovor koji je dao predsjedniku Tuđmanu nakon što je JNA 'pohapsila' kompletno rukovodstvo grada Koprivnice. 'Milane, hoćemo li mirnim putem i pravnim sredstvima rješavati ovu stvar', pitao me predsjednik. Odgovorio sam – Nipošto, predsjedniče! Odmah moramo djelovati i demonstracijama rušiti tadašnji Vojni sud u Zagrebu', rekao je Vuković.

Izrazio je razočaranje današnjim stanjem hrvatskog izdavaštva koje u 'zapećak' stavlja gotovo pet tisuća knjiga napisanih s temom Domovinskog rata, kako bi bez takvih odluka i takvog smjera djelovanja tadašnjih aktera događaja u Hrvatskoj, ona danas bila samo povijesni kuriozitet, a ne suverena država.

Vuković se dotakao teme, kako kaže, suludih presuda hrvatskim generalima, jer 'onom tko jedva spasi živu glavu braneći se od napada, ne mogu se pripisivati zločini.' A posebno je izgubio živce prisjetivši se glavne haške tužiteljice.

'Carla del Ponte, poslušnica je bila prozapadnjačkih sila koje su nasjedale na medijske objede srpskih agresora kojima je u cilju bilo održati Jugoslaviju, nauštrb suvereniteta Hrvatske, čiji su se građani jasno i glasno referendumom izjasnili za neovisnost. Svoju je poziciju ta osoba branila faktički zauzimajući prema hrvatskim braniteljima stav da što ti kurvini sinovi hoće? Srušiti jednu državu zajedničkim zločinačkim pothvatom, a da ih se zato ne progoni, tuži i pozatvara', rekao je Vuković, popraćen gromoglasnim pljeskom prisutnih na svečanosti među kojima je sjedio i predsjednik HSP-a Daniel Srb.

Vuković je pozvao Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti da što aktivnije promovira istinu o Domovinskom ratu i na taj način - svojim statusom akademske institucije – podrži sve načine pravne borbe kojima bi se mogla poništiti slika o Domovinskom ratu kao 'zajedničkom zločinačkom pothvatu'.

Knjigu je Vuković izdao u vlastitoj nakladi i ono što je odštampano do sad je ili rasprodano ili podijeljeno, a prema njegovim riječima, u knjižarama će se moći pronaći kroz dva do tri tjedna.