ŠKOLOVANJE ZA EU FONDOVE

Osnovali pa zaboravili na Državnu školu za javnu upravu

08.11.2011 u 14:56

Bionic
Reading

Državna škola za javnu upravu, koja je počela s radom početkom ove godine i u roku tri mjeseca trebala preuzeti izobrazbu službenika koji rade na poslovima vezanima za Europsku uniju, sve do sredine godine nije dobila novac pa je upitno može li uopće obaviti povjerenu joj zadaću, upozorava Novi list

Škola je počela s radom 21. siječnja ove godine i prema uredbi trebala je 'odmah, a najkasnije u roku od tri mjeseca od početka rada, od drugih javnopravnih tijela preuzeti poslove koji se odnose na izobrazbu službenika koji rade na poslovima vezanima za Europsku uniju, osobito službenika koji rade ili se pripremaju za rad s fondovima Europske unije'. Preuzimanje tih poslova trebalo je, dakle, biti završeno sredinom travnja. No to se do danas nije dogodilo.

Do travnja Škola uopće nije dobila novac, a prva su joj sredstva doznačena u lipnju . U Školi je zaposleno šest ljudi, uključujući i ravnatelja, a u drugim institucijama koje se bave edukacijom službenika o EU i europskim fondovima, na tim poslovima angažirano je znatno više ljudi. Primjerice, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) ima 30 djelatnika-predavača. Središnji državni ured za razvoju strategiju i koordinaciju EU fondova u svom informativno-obrazovnom centru ima angažirana 22 predavača, od čega ih je 16 iz samog ureda, a ostali su iz drugih tijela državne uprave.

Teško je stoga očekivati, piše Novi list, da bi šestero zaposlenika Državne škole jednostavno moglo preuzeti te obveze. Ujedno, novac koji je doznačen Školi nije dovoljan da bi odradila i taj dio posla . Iako se uoči njezinog pokretanja spominjalo da će joj na raspolaganju biti oko 4,5 milijuna kuna, iznos se s vremenom sve više 'topio' da bi na kraju škola dobila tri puta manje. Zbog svega toga spomenuti članak Uredbe o osnivanju škole u praksi nije provediv.

No, da sve ipak ne bi propalo, Škola, kako neslužbeno doznaje Novi list, namjerava uskoro sklopiti sporazume o suradnji s institucijama i agencijama koje se bave EU fondovima, primjerice, sa SAFU-om. Ujedno, organiziraju jednodnevne seminare i radionice vezane uz EU. No, Škola, zasad, mora tražiti kreativna rješenja i za druge probleme, primjerice, za osiguranje prostora u kojima organiziraju predavanja i seminare za državne službenike.

Ipak, unatoč poteškoćama, Škola je provela nekoliko programa dodatne izobrazbe. Od srpnja do danas, kroz njezine programe prošlo je 380 ljudi. Osim programa za rukovodeće državne službenike, surađuju i sa šest županija u kojima rukovodeće službenike uče vještinama vodstva, upravljanja i strateškog planiranja. U pripremi je i suradnja s tri zagrebačka fakulteta - Ekonomskim, Pravnim i Fakultetom političkih znanosti - kako bi njihovi profesori u budućnosti predavali polaznicima Škole.