TRIKOVIMA DO GLASOVA

Gotovini 10 dana prije izbora nagrada Grada Zadra?!

08.11.2011 u 12:15

Bionic
Reading

Ako pravomoćno osuđeni ratni zločinac može u Hrvatskoj biti na listi za Sabor, zašto onda nepravomoćno osuđeni ratni zločinac ne bi mogao u istoj toj Hrvatskoj dobiti nagradu za djela humanosti, plemenitosti i požrtvovnosti?

Dok se u prvom slučaju, a riječ je o Branimiru Glavašu, još čeka očitovanje Državnog izbornog povjerenstva koje se ogradilo da ništa ne može reći dok ne dobije HDSSB-ovu listu predvođenu imenom pravomoćno osuđenog ratnog zločinca pod nos, u drugom slučaju, a riječ je o Anti Gotovini, čeka se odluka ili potvrda Gradskog zadarskog vijeća hoće li na 24 godine zatvora zbog ratnih zločina nepravomoćno osuđeni počasni građanin Zadra, dobiti i Nagradu Grada Zadra za 2011. godinu.

S obzirom na ono što mu se stavlja na teret te činjenicu da zbog toga već duže vrijeme boravi iza rešetaka, nejasno je kako Gotovina uopće može biti predložen za spomenutu nagradu. Naime, prema navedenom u pozivu za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja,a koje su mogle podnositi fizičke i pravne osobe stoji da se prijedlozi za dodjelu Nagrade Grada Zadra trebaju odnositi na postignuća građana ili građanke nastala u posljednje tri godine.

Također, spomenuta nagrada može biti dodijeljena i drugim osobama izvan Zadra koji rade na promicanju ugleda grada Zadra, djelatnim skupinama od dva do pet suradnika, trgovačkim društvima, ustanovama, vjerskim zajednicama, udrugama građana/ki i drugim pravnim osobama za zapažene rezultate i zasluge na području znanosti, gospodarstva, kulture, zaštite i unapređivanju čovjekovog okoliša, sporta, tehničke kulture, zdravstva i drugih javnih djelatnosti te za poticanje aktivnosti koje su tome usmjerene kao i za djela humanosti, plemenitosti i požrtvovnosti.

Gotovinu je za tu nagradu predložio jedan zadarski portal nakon ankete među građanima, prijedlog je usvojio Odbor za dodjelu javnih priznanja, a da bi Gotovini nagrada u konačnici bila svečano dodijeljena 24. studenog, samo 10 dana prije parlamentarnih izbora, potrebna je potvrda Gradskog vijeća u kojem većinu ima HDZ. Međutim, s obzirom na dosadašnje istupe kad su u pitanju generali u Haagu, pretjerano odstupanje od linije obrane po tom pitanju ne treba očekivati ni od oporbe.

Kad politika pomaže ili odmaže...

HNS-ova zastupnica u Gradskom vijeću Vesna Sabolić za Zadarski list je kazala: 'Mi u HNS-u smo legalisti i samim tim ne možemo podržati takav prijedlog ponajprije zato što, koliko je moguće vidjeti, ne odgovara uvjetima javnog poziva koji je gradska uprava objavila, pa bi, prema tome, Grad ili trebao ponoviti cijeli postupak i objaviti novi javni poziv, što sumnjam da je sada moguće ili poštivati pravila koja je sam propisao, pa takav prijedlog ne bi trebalo uzeti u obzir, ne ulazeći uopće u politikanstvo i rasprave koje samo podižu tenzije i ponajprije štete samom generalu Gotovini.'

O šteti koju bi ovakav potez mogao nanijeti nepravomoćno osuđenom generalu brine i SDP-ova zastupnica u Gradskom vijeću Ingrid Antičević koja je tportalu samo kratko kazala da će se SDP o tome očitovati nakon kluba vijećnika i dodala: 'Načelno, politika ako ne može pomoći, ne bi generalu trebala ni odmoći.'

Drugim riječima: 'Ako svi smatramo, a smatramo, da su presude generalima nepravedne, preoštre, odnosno da uopće nema te vrste krivnje, onda im treba pomoći da im se ne ugrožava pozicija.' Tako je, naime, podsjetimo, na pitanje bi li i on pozdravio nepravomoćno osuđene generale u Haagu kao što je to učinila premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, odgovorio njezin takmac u borbi za čelno mjesto u Banskim dvorima predsjednik SDP-a Zoran Milanović

'Nemam što posebno komentirati odluku Odbora za dodjelu javnih priznanja u kojem je 11 osoba, a predsjednik je Živko Kolega, predsjednik Gradskog vijeća. To je njihova odluka, a donesena je tajnim glasovanjem i birani su oni koje je predložila zadarska javnost', izjavio je Zadarskom listu HDZ-ov gradonačelnik Zvonimir Vrančić. A ne izbjegavajući odgovor oko toga kako će glasati na sjednici Vijeća i ne čini li mu se ovakav prijedlog političkim, HSP-ov vijećnik Rade Škarica kazao je: 'Nisam do sada bio informiran o prijedlozima, a što se tiče generala Ante Gotovine, činjenica je da je on ovdje za nas heroj Domovinskog rata. On je jedno vrijeme bio zapovjednik obrane grada i zapovjednik naših snaga na ovom području i s tog je stajališta napravio odličan posao te bez svake sumnje zadužio grad i građane. Ja ću u svakom slučaju, ako takvog prijedloga bude, glasovati ZA.'

...u prikupljanju ili gubljenju političkih bodova

'Čovjek ostaje bez komentara', kazao je, međutim, tportalu predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić, kojeg smo, kao i voditeljicu Documente Vesnu Teršelič, pitali kakvu poruku Zadar sustavno šalje. Naime, fotografija Gotovine, počasnog građanina Zadra, koja je svojedobno resila malu vijećnicu, bila je uklonjena zbog prigovora iz Europe, a usprkos obećanjima da će se za sve počasne građane urediti spomen-soba u gradskoj upravi, gdje bi bila izvješena njegova slika, to još nije učinjeno.

Pritom valja reći da već godinama nitko nije ni predložen za tu nagradu, koja se dodjeljuje osobama zaslužnima za promicanje vrijednosti demokratskog društva, položaja i ugleda grada Zadra i njegovih odnosa s drugim gradovima u zemlji i inozemstvu. Uz Antu Gotovinu, počasni građanin Zadra je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, a gradovi i općine diljem Hrvatske, ali posebno u Dalmaciji, za počasnog su građanina najčešće uzimali Gotovinu, i to da bi mu izrazili zahvalnost za doprinos u oslobađanju Hrvatske.

Premda, kako kaže, 'razumije da građani osjećaju zahvalnost i da je general Gotovina zasigurno doprinio oslobođenju Hrvatske', Zoran Pusić smatra da se 's takvim nagradama ipak moglo pričekati jer iza svega su ostali i repovi i ovakvi potezi ne služe na čast ni Zadru ni cijeloj Hrvatskoj'. Da je 'riječ o stvarno problematičnoj odluci, koja znači nerazumijevanje patnje ubijenih i onih čija su sela spaljena', upozorava i Vesna Teršelič, koja smatra da je riječ o 'oglušivanju o nepravomoćne sudske odluke, ali i predizbornom pokušaju hvatanja glasova'.