VLADA I SINDIKATI

'Referendum o referendumu' istovremeno s referendumom građana o ulasku Hrvatske u EU

07.11.2011 u 19:33

Bionic
Reading

Sindikati očekuju da će iduća vlada poštovati sporazum koji su sa sadašnjom vladom potpisali prije godinu dana o provedbi referenduma kojim će se olakšati uvjeti za raspisivanje referenduma, rečeno je nakon današnjeg sastanka čelnika sindikalnih središnjica s premijerkom Jadrankom Kosor

Vlada i sindikati su 23. studenoga prošle godine potpisali sporazum kojim je utvrđeno da će se zajedno s referendumom o ulasku Hrvatske u EU provesti referendum za olakšavanje uvjeta za raspisivanje referenduma (dovoljno bi bilo prikupiti potpise 200 tisuća birača umjesto njih oko 450 tisuća, i to u roku 30 dana umjesto 15 dana).

Danas nam je premijerka potvrdila da će se 'referendum o referendumu' održati istovremeno s referendumom građana o ulasku Hrvatske u EU početkom sljedeće godine, a odlukom o privremenom financiranju proračuna u prva tri mjeseca iduće godine predviđena su sredstva za oba referenduma, rekao je novinarima predstavnik sindikata Krešimir Sever.

Sindikati očekuju da će nova vlada, bez obzira na to tko je bude sastavljao, poštovati taj sporazum, jer nisu ga potpisali s predsjednicom HZ-a nego predsjednicom Vlade, kaže Sever.

'To očekujemo poglavito zbog velikog broja potpisa građana koji su podržali tu inicijativu, a izmjenama Zakona o referendumu već je pola zahtjeva ispunjeno, jer je vrijeme potrebno za prikupljanje potpisa produženo na 30 dana', istaknuo je Sever.

Sindikati stoga očekuju da se o tome pitanju do izbora izjasne svi oni koji reflektiraju na vlast.

Sindikalci nisu u cijelosti zadovoljni provedbom prošlogodišnjeg sporazuma, no ocjenjuju kako su neke stvari, zahvaljujući njemu, ipak pokrenute - specijalni radni sud počet će raditi 1. siječnja iduće godine, dodao je Sever.