GLAVAŠ

U Fondu hrvatskih branitelja je 2,4 milijarde kuna

02.04.2009 u 19:12

Bionic
Reading

Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji trenutačno ima 2,4 milijarde kuna od čega 1,2 milijardi kuna čine dionice HT-a, a ostatak je uložen u depozite banaka i trezorske zapise Ministarstva financija, izvijestio je predsjednik Uprave Erste Investa Josip Glavaš na današnjoj javnoj tribini Zbora udruga veterana gardijskih postrojba.

Kazao je da se još ne može govoriti kolika će biti dividenda članovima Fonda za prošlu godinu jer to Upravni odbor još nije odlučio. Dodao je da će se o tome odlučiti nakon izbora novog Upravnog odbora Fonda.

Glavaš je izvijestio da je krajem 2007. godine imovina Fonda bila 4,3 milijardi kuna, a krajem prošle godine 2,4 milijarde. Istaknuo je da su prošle godine dvije trećine dobiti isplaćene kroz dividendu (127 milijuna kuna), a 127 milijuna kuna otišlo je u Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja i djece hrvatskih branitelja i Zakladu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Glavaš je kazao da je milijarda i dvadeset milijuna kuna isplaćeno za članove Fonda koji su tražili isplatu svojih udjela. Dodao je da je ostatak razlike nastao zbog pada vrijednosti dionice HT-a.

Naglasio je da se uspješnom pokazala strategija da se ne kupuju nikakve dionice te da se ne prodaju dionice HT-a, tvrtke koja trenutačno ima stabilne prihode.

Glavaš je rekao da su 1,2 milijarde kuna ulagali u trezorske zapise Ministarstva financija te ih uz depozite oročavali i u poslovnim bankama. Istaknuo je da su u prva dva mjeseca ove godine samo kroz dobivenu kamatu financirali isplatu udjela braniteljima koji su htjeli istupiti iz Fonda.

Ispravnom je ocijenio odluku Upravnog odbora Fonda da se prodaju dionice Ine, jer danas ne bi imali novca za isplate dividendi, ni za isplate branitelja, a vrijednost Fonda bi bila manja za pola.

Tijekom rasprave pripadnici Udruge izrazili su nezadovoljstvo sustavom bodovanja branitelja te činjenicom da su predstavnici gardijskih brigada ostali izvan Upravnog odbora Fonda.