ODGOVOR USKOK-a

Snimka Sanadera je zakonit dokaz

07.11.2011 u 13:48

Bionic
Reading

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Tamara Laptoš ustvrdila je da su svi dokazi protiv bivšeg premijera Ive Sanadera zakoniti, pa i snimka njegovog sastanka s predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem u jednom zagrebačkom restoranu

USKOK-ova tužiteljica odgovorila je tako odvjetnicima optuženog Sanadera koji su, nakon potvrde optužnice protiv njihovog klijenta i za slučaj INA-MOL, ustvrdili da je snimka sastanka Sanader – Hernadi nezakonit dokaz koji se ne bi trebao pojaviti na suđenju.

Snimka je predložena kao dokaz u slučaju INA-MOL u kojem se Ivu Sanadera tereti da je zlouporabio premijerski položaj i primio 10 milijuna eura mita od Hernadija u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u Ini.

'Snimka zasad nije uvrštena u dokaze i o tome će se odlučiti na pripremnom ročištu', rekla je tužiteljica Laptoš.

Potvrdila je i da je USKOK predložio sudu spajanje postupaka u slučaju Hypo, u kojem je prošlog tjedna počelo suđenje, te INA-MOL, o čemu će naknadno odlučiti izvanraspravno vijeće Županijskog suda.

Tužiteljica Laptoš je pojasnila da su se u USKOK-u odlučili na takav potez zbog činjenice da je u oba predmeta sada optužen samo Sanader.

U predmetu Hypo optuženik je od početka bio samo Sanader, a u predmetu INA-MOL okrivljeni su bili Hernadi i bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Postupak protiv čelnika mađarske naftne kompanije prepušten je mađarskom pravosuđu, a od progona Polančeca odustalo se jer nisu pronađeni dokazi da je pomogao Sanaderu u zloporabi položaja.

'Bilo je više okrivljenika pa u to vrijeme nije bilo uvjeta za spajanje postupka', zaključila je Tamara Laptoš.