NITKO NE ŽELI U BERBU

Vrgoračke vinograde obrali Slavonci

07.11.2011 u 09:52

Bionic
Reading

Berba grožđa u vrgoračkom vinogorju, najvećem vinogorju u Hrvatskoj, završila je tek prije nekoliko dana. Kao nikada do sada, berba grožđa trajala je do kraja listopada. Razlog? Nije bilo radnika za berbu

Milijun i tristo čokota vinove loze, slično kako je bilo i s mandarinama u dolini Neretve, nema tko brati. Uprava vrgoračke vinarije u par navrata raspisala je natječaj za 54 sezonska radnika na Zavodu za zapošljavanje Vrgorac i u susjednim gradovima, no nije uspjela pronaći pedesetak berača koji bi brali grožđe za 250-300 kuna dnevno.

Kada se nakon nekoliko natječaja na Zavodu za zapošljavanje nije uspjelo pronaći radnika, a jesenske kiše zaprijetile, vrgorački vinari objavili su natječaj za radnike u Slavoniji. Nakon natječaja u Slavoniji, na vrgoračke vinograde stigla su 54 radnika iz Požege i obrali vrgoračko grožđe.

Uz dnevnicu, vinarija im je osigurala smještaj i hranu, samo da bi se vinogradi obrali prije kiša.
Kao i uzgajivači jagoda, vinogradari imaju problem s radnom snagom, a Zavodi za zapošljavanje imaju problem s velikim brojem nezaposlenih. Može li netko u ovoj državi riješiti njihove probleme?