ŠEKS BACIO KARTE NA STOL

'Progone nas samo zbog Mangupa i blagajnice'

06.11.2011 u 13:10

Bionic
Reading

Raspoloženje biračkog tijela prema HDZ-u daleko je povoljnije nego što to govore ankete među biračima koje se objavljuju u javnim medijima, rekao je potpredsjednik stranke Vladimir Šeks u emisiji 'Karte na stol' Osječke televizije te otkrio da u anketama što ih je proveo HDZ stoje tek nešto slabije nego uoči prošlih parlamentarnih izbora

Za probleme vezane uz otvaranje sudske istrage protiv HDZ-a kao pravne osobe Šeks optužuje isključivo bivšeg predsjednika stranke Ivu Sanadera i bivšu blagajnicu Branku Pavošević. Tvrdi i kako nitko iz Predsjedništva stranke nije znao za kriminalne Sanaderove postupke te ga optužuje da je uspostavio paralelni sustav vođenja stranke i krišom obavljao nezakonite transakcije.

Dosadašnje netransparentno financiranje izbornih kampanja, za što se također optužuje HDZ, Šeks pripisuje i drugim strankama.
'To je bilo uobičajeno, jer je to omogućavala pravna praznina i nedovoljna reguliranost financiranja kampanja', pojašnjava.

Kaže i kako nitko iz vodstva stranke nije znao na koji je način Sanader pribavio novi blindirani BMW, jer je to prikazao kao donaciju dijaspore. O slučaju prekomjernih upravljačkih prava MOL-a nad INA-om tvrdi da su sve poslovne i političke odluke Vlade bile transparentne i za njih nema kaznene odgovornosti. Za tajne dogovore Sanadera s predsjednikom uprave MOL-a, pak, kaže da u stranci niti u Vladi nisu mogli znati.

'HDZ neće otići u stečaj'

U razgovoru s urednikom emisije Goranom Flauderom Šeks ističe da se HDZ-u ne mogu poput bumeranga vraćati zasluge za širom otvorenu borbu protiv korupcije. Zašto represivna tijela, posebice DORH, ne vode dovoljno računa o procesuiranju korupcije vezane uz čelnike drugih političkih stranaka, ne zna.

'HDZ je najodgovorniji za stanje u kojem se našao. Toliko dugo smo na vlasti da snosimo političku odgovornost zbog mangupa u našim redovima, posebno zbog najvećeg Mangupa, i mi ćemo tu odgovornost podnijeti. Dođe li do podizanja optužnice protiv HDZ-a i do kažnjavanja ili oduzimanja nepripadajuće imovinske koristi, i to ćemo podnijeti', odlučan je potpredsjednik stranke, ali i siguran kako do stečaja HDZ-a ipak neće doći.

U slučaju Veljka Marića, presuđenog i zatvorenog u Srbiji za ratni zločin, Šeks pojašnjava da je došlo do kršenja dogovora Srbije s hrvatskim Državnim odvjetništvom. Smatra kako ga je Srbija trebala izručiti našem pravosuđu kako bi mu se sudilo u Hrvatskoj. Isto doživljava i optužnice protiv njega, Vekića, Merčepa i Glavaša te 40 vukovarskih branitelja, zbog čega i dalje odbija primiti optužnicu koja mu je upućena.

'Mi smo optimisti'

O skidanju imuniteta saborskom zastupniku SDP-a Željku Jovanoviću, zbog izjave da je vrh HDZ-a zločinačka organizacija, kaže da je nešto trebalo učiniti radi savjesti i pravnog reda te kako bi mu se poručilo da se ne može skrivati iza imuniteta zbog govora mržnje, makar će mu nova zastupnička garnitura u Saboru tu odluku možda promijeniti.

Izjavu Josipa Đakića na saboru HDZ-a u Osijeku, da ga imena čelnika Kukuriku koalicije navode na zaključak da se sastavlja neka srpska, a ne hrvatska vlada, ne smatra govorom mržnje prema srpskoj nacionalnoj manjini, jer Đakić je 'samo konstatirao da bi, sudeći po imenima, to mogli biti pripadnici određene nacionalnosti'.

Potpredsjednik HDZ-a Vladimir Šeks potvrdio je kako će cjelokupnom svojom imovinom jamčiti za HDZ, bude li to bilo potrebno za dobivanje kredita za financiranje izborne kampanje.

U slučaju gubitka izbora, ne smatra da bi predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor trebala automatski podnijeti ostavku, jer to ovisi o mnoštvu okolnosti. No vjeruje da bi stranačkom vodstvu prepustila odluku kako i s kime na čelu dalje.

Euforično ponašanje na skupovima HDZ-a prošlih dana i tjedana obrazlaže podizanjem morala i uzajamnim ohrabrivanjem članstva te ustvrđuje da su optimisti te da moraju zračiti optimizmom.