ZAVOD ZA HITNU MEDICINU

Turina-Đurić: Hitna nije kriva za smrt muškarca na Krku

04.11.2011 u 21:06

Bionic
Reading

'Halo, nasred ceste sam naišao na čovjeka koji leži u besvjesnom stanju i ne diše', tako je, prema riječima ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije dr. Dijane Florini, zvučao snimljeni poziv nepoznatog građanina u srijedu, 2. studenog na broj 112

Odmah je, kaže dr. Florini, obaviješten jedini tim Hitne pomoći koji se u tom trenutku vraćao iz Rijeke na otok Krk, ali obitelj je u međuvremenu sama iz sela kod Malinske odvezla unesrećenog na Hitnu pomoć u Krk, gdje su je, usred bijela dana, zatekla zaključana vrata.

U tom je trenutku liječnik opće medicine dr. Nenad Mijić, koji je bio u popodnevnoj smjeni u Domu zdravlja, smještenom kat ispod, otišao po nešto u auto te začuo lupanje po vratima i pozive upomoć dvojice muškaraca. Odmah je priskočio i započeo reanimaciju, no ni sam nije mogao vjerovati da su vrata Hitne zaključana i da nitko ne otvara na zvono.

Stiže tužba protiv Zavoda za hitnu medicinu?

Dosad su vrata svih ustanova Hitne medicinske pomoći bila uvijek otvorena, no sada su se one ujedinile pa je moguće da liječnika, ako se nađete ispred ustanove, morate čekati dok ne dođe.

'Hitna je objedinjena na području cijele Primorsko-goranske županije i postoji jedna prijavno-dojavna jedinica na broj 112 ili 94 s centrom u Rijeci. Taj centar obrađuje pozive i raspoređuje timove po cijeloj županiji', rekla je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu PGŽ dr. Dijana Florini i dodala da takav 'sustav, bez obzira na nesretni slučaj u Krku, treba podržati jer kreće dobrim smjerom'.

Građanima savjetuje da je najbolje i najbrže rješenje pozvati centar u Rijeci i liječniku dispečeru reći svoj problem, a on će onda odlučiti što je hitno.

Glavni tajnik KoHOM-a i predsjednik podružnice u PGŽ dr. Leonardo Bressan tvrdi, pak, da je novi ustroj Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu apsurdan. 'Tražimo hitnu obustavu primjene ovakvog nakaradnog modela', poručuje te najavljuje i podizanje kaznene prijave protiv tog Zavoda.

Iako u Ministarstvu zdravstva tvrde da svaka obiteljska ambulanta, sukladno Pravilniku, mora sadržavati medicinsku opremu među kojoj je defibrilator, kao i ostala oprema za reanimaciju te da ne postoji opravdani razlog što je liječnik krčkog Doma zdravlja nije upotrijebio, dr. Mijić tvrdi da je nijedna ambulanta na Krku, nikad nije ni imala. 'Oprema za reanimaciju nalazila se u Hitnoj, ali ja nisam mogao do nje. Ne bi se čudio da nam sutra iz Ministarstva narede da kupimo defibrilator koji košta 3.000 eura, a sama baterija za njega oko 500 eura', ogorčen je dr. Mijić. Sedamdesetogodišnji Kuzma Bajčić je umro, danas je pokopan, a Krčani i svi otočki liječnici su zgroženi.

Novoustrojeni Zavod za hitnu medicinu započeo je, naime, s radom 1. studenog, a danas poslijepodne se, zbog ove tragedije, koja se dogodila već drugoga dana, održao sastanak u tom Zavodu u Rijeci, a potom i žurna press konferencija. U Zavod je stigao i zdravstveno-inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, a rezultati će biti poznati za nekoliko dana.

'Građanin je nažalost umro, ali za to nije direktno kriva Hitna medicinska pomoć jer je vozilo odmah po dojavi krenulo na mjesto nesreće, a obitelj ga je, očito u već beživotnom stanju, odvezla u Krk. Vrata Hitne bila su zaključana jer su ondje oprema i lijekovi koji imaju određenu vrijednost', rekla je dožupanica Nada Turina-Đurić te dodala da je za Krk u Mreži Hitne predviđen i tim pripravnosti koji izlazi na teren u slučaju da se pojavi još jedan poziv.

Od danas je, na teret Zavoda za hitnu medicinu PGŽ, istaknula je Turina-Đurić, takav tim i postavljen, i to na Krku, Lošinju, Rabu, u Delnicama i Crikvenici. Pripravni tim dizat će se od kuće, kada je jedno vozilo na terenu, tvrdi dožupanica, te će u svakom trenutku obavljati djelatnost dežurstva.

Napomenula je i da se Dom zdravlja PGŽ prilagodio novom sustavu, koji je osigurao dežurstvo obiteljskih liječnika na punktovima svakoga dana do 21 sat. 'No imamo problem kod uspostavljanja pripravnosti na svim punktovima jer nam se liječnici opće obiteljske medicine, koji su potpisali ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, protive sudjelovanju u pripravnosti i dežurstvu', rekla je.

U Ministarstvu tvrde da je reorganizacija hitne medicinske služe u PGŽ u tijeku, ali i da još nije provedena do kraja, jer Zavod za hitnu medicinu PGŽ nije potpisao ugovor o provođenju djelatnosti hitne medicine s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

'Da je navedeni ugovor potpisan, u Krku bi sukladno Mreži hitne medicine bili ugovoreni Tim T1 i Pripravnost, te bi dispečer medicinske prijavno-dojavne jedinice bio u mogućnosti, po odlasku Tima T1 na prethodnu intervenciju, pozvati tim Pripravnosti', priopćeno nam je iz Ministarstva.

Turina-Đurić, pak, poručuje ministru i državnom tajniku, kojima ravnateljica Zavoda dr. Maja Grba valjda nije rekla da se Zavod uspostavlja, da sjednu i o tome porazgovaraju.

'Ne mogu vjerovati da ministar Darko Milinović ne zna da je potpisao rješenje za pokretanje Zavoda za hitnu medicinu koja u PGŽ kreće s 1. studenim', ljutito je odgovorila Turina-Đurić