PRATITE UŽIVO NA TPORTALU

Na suđenju Sanaderu svjedoči Nikica Valentić

04.11.2011 u 08:09

Bionic
Reading

Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu nastavlja se danas u 9.30 sati ispitivanjem Nikice Valentića

On je, podsjetimo, bio šef Vlade u vrijeme kada je Sanader navodno uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske Hypo banke. Uz Valentića na sudu će se kao svjedokinja pojaviti i bivša direktorica Elana Božena Ključarić. Svjedočiti bi trebao i Sanaderov bivši suradnik iz Ministarstva vanjskih poslova Miroslav Kovačić.

Osvrćući se na optužnicu koja je protiv njega podnesena zbog navodnog primanja provizije od austrijske Hypo banke bivši premijer Ivo Sanader kazao je u četvrtak da je to konstrukcija koja mu se želi prišiti nakon 20 godina služenja Hrvatskoj, na koje je ponosan.

'Nikad nisam ni tražio ni primio proviziju od Hypo banke. Želim to reći, jer se ovdje sudi za prvi slučaj tobožnjeg ratnog profiterstva, da sam uvijek časno služio svom narodu', kazao je Sanader odbacujući 's gnušanjem' sve USKOK-ove optužbe.

Obrana smatra da bi logičnija bila tvrdnja da je Hrvatska morala isplatiti proviziju za kredit koji je navodno teško mogla dobiti na bankarskom tržištu.

Smatraju da se Sanader u cijeli posao uključio tek krajem pregovora, kada je većina stvari dogovorena bez njega. Glavna osoba po njihovu je mišljenju bio tadašnji Sanaderov šef, ministar vanjskih poslova Mate Granić, koji je dobre odnose s Hypo bankom dokazao kada je nakon odlaska s dužnosti zaposlen kao njihov konzultant.

'Granić se dogovarao s predsjednikom Tuđmanom, slao dopise Vladi i Hypu, obrazlagao je potrebe podizanja kredita Vladi RH, a i potpisao je taj kredit. Dokazat ćemo da je Granić bio osoba od povjerenja banke Hypo, da je tijesne veze naknadno i proširio te nastavio kasnije unosne konzultantske poslove za Hypo', govorio je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović, pokušavši prokazati Granića kao glavnog čovjeka u aferi Hypo.

Nije dugo trebalo da na takve optužbe odgovori i sam Granić. 'Kao svjedok vremena i ministar vanjskih poslova idući tjedan ću svjedočiti i govoriti istinu i samo istinu, a osvrnut ću se i na laži, insinuacije i spinove Ive Sanadera i njegovih odvjetnika. Sve što sam danas čuo su laži i insinuacije', rekao je Granić za 'Dnevnik' Nove TV.