AMERIČKO UDRUŽENJE PREŽIVJELIH HOLOKAUSTA:

'Postupak protiv Boljkovca licemjeran je i neprihvatljiv'

03.11.2011 u 19:09

Bionic
Reading

Nakon reakcija hrvatskih udruga i pojedinaca, osuda uhićenja Josipa Boljkovca stigla je i od Američkog udruženja preživjelih Holokausta i njihovih potomaka

'Ovakvo procesuiranje može samo vratiti dignitet antifašističkoj borbi, a do toga nam je svima stalo', pojasnio je razlog za uhićenje Boljkovca ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. No ako se pita preživjele holokausta, Hrvatska uhićenjem radi upravo suprotno.

Priopćenje Američkog udruženja preživjelih holokausta prenosimo u cijelosti:

'Preživjeli Holokausta uznemireni su i šokirani neočekivanim uhićenjem ratnog antifašističkog partizanskog borca, i to pod optužbama iza kojih se skriva jasna politička motivacija.

S obzirom na konstantnu nesposobnost Hrvatske da procesuira zločince iz nacizmu bliskog ustaškog režima, postupak koji se provodi protiv borca koji se suprotstavio zločinačkim ustaškim snagama, licemjeran je i neprihvatljiv.

Nečovječnost ustaša bila je toliko brutalna da su tijela unutar nacističke hijerarhije bila šokirana. Sram bilo Hrvatsku što se nije ozbiljno pozabavila tim zločinima', stoji u priopćenju koje je potpisao Elan Steinberg, potpredsjednik američkog udruženja preživjelih holokausta i njihovih potomaka (American Gathering of Holocaust Survivors and their Descendants).