PROSVJED OTKAZAN

Postignut dogovor oko plaća radnika Dalmacijavina

03.11.2011 u 18:44

Bionic
Reading

Prosvjedni skup koji se, nakon odgode od srijede trebao sutra, 4. studenog održati ispred zgrade Dalmacijavina u trajektnoj luci u Splitu ponovo je otkazan

Razlog otkazivanju prosvjeda je dogovor koji je postignut u Agenciji za upravljanje državnom imovinom u Zagrebu. Predstavnici 440 radnika su na sastanku dogovorili isplatu dviju od tri zaostale plaće. Plaća za srpanj će biti isplaćena u ponedjeljak, a ona za kolovoz bi trebala biti isplaćena u roku od 15 dana.

Predstavnik radnika Nezavisnog sindikata Dalmacijavina Lukica Bucat izrazio je zadovoljstvo ostvarenim dogovorom, kao i činjenicom što se još razmatraju dvije ponude za tvrtku. Na prosvjed koji se trebao sutra održati bili su pozvani i radnici drugih tvrtki koje imaju slične probleme, primjerice radnici iz Adriachema, Željezare Split i Trimota iz Imotskog. Radnici Željezare su trenutačno pred rješenjem dijela svojih problema, nakon dražbe na kojoj je Petar Pripuz kupio tvrtku. Za ostale tvrtke je budućnost još uvijek vrlo neizvjesna.

Na kraju se može zaključiti da je nakon presedana u slučaju Đakovštine, vrijeme predizborne kampanje povoljan period za isticanje i ostvarivanje radničkih prava i prohtijeva. Masovan prosvjed, kakav je mogao biti sutra je nešto što vladajuća garnitura, koja prolazi kroz teške trenutke, sebi ne može dopustiti, pa se ovo bez dvojbe može proglasiti kupnjom socijalnog mira.