HOĆE PLIN UMJESTO UGLJENA

Labinjani traže lokalni referendum o TE Plomin 3

03.11.2011 u 12:06

Bionic
Reading

Na javnoj raspravi o studiji utjecaja na okoliš gradnje trećeg bloka Termoelektrane Plomin u petak Labinjani su od Istarske županije zatražili raspisivanje referenduma o tom projektu HEP-a, uz potporu nekoliko lokalnih političara. Protiv gradnje bune se i udruge Zelena akcija i Zelena Istra

Oko tisuću građana okupilo se u labinskom kinu, kamo je premješteno održavanje javne rasprave o gradnji TE plomin 3, jer je dvorana gradske uprave bila premalena za smještaj svih zainteresiranih.

Vladimir Jelavić, iz tvrtke Ekonerg, koja je HEP-u izradila studiju utjecaja na okoliš, govorio je potrebi gradnje novog bloka termoelektrane s obzirom na potrebe Hrvatske za električnom energijom. Gradnjom novog bloka, gašenjem prvog bloka elektrane, kazao je Jelavić, gotovo bi se udvostručila snaga TE Plomin s 335 MW na 710 MW. Ujedno u novi blok, navodi Jelavić, HEP bi ugradio modernije postrojenje od postojećih, koje bi emitiralo manje štetnih plinova po proizvedenoj jedinici električne energije.

Anton Rupnik, županijski vijećnik Zelene stranke - Zelene alternative, ustvrdio je da okupljeni građani uopće ne trebaju raspravljati o predstavljenoj studiji, nego takav projekt u cijelosti odbaciti na referendumu. 'U strateškim dokumentima Istarske županije plin je naveden kao gorivo potencijalnih novih postrojenja termoelektrane. Sada nam se nudi studija o elektrani na ugljen. Zašto, kada smo se odlučili za plin?', rekao je Rupnik okupljenima, koji su pljeskom odobrili njegovo izlaganje.

Rupnika je podržao i Lucijano Mohorović, s riječkog Medicinskog fakulteta, istaknuvši da će za hlađenje novog bloka elektrane trebati nove velike količine vode, potrebne i Labinu. 'Sustav će trebati 75 litara vode u sekundi za hlađenje, sanitarnu i pitku vodu, što bi se trebalo osigurati iz izvora Bubić jame', naglasio je Mohorović. Kao suator sa sveučilištem u Milanu Mohorović je nedavno proveo istraživanja o utjecaju plinova od izgaranja ugljena na zdravlje trudnica.

Bivši IDS-ovac Dino Debeljuh pozvao je okupljene da dizanjem ruku odbace predstavljenu Ekonergovu studiju, što su učinili svi okupljeni, a nitko od oko tisuću okupljenih u tom trenutku nije podržao studiju. 'Zašto da raspravljamo o ugljenu kada smo se već izjasnili da ni u kakvom obliku ne želimo to gorivo? Ali HEP nam ovakvim studijama namjerno usmjerava rasprave na stranu koja njima odgovara. Iz tog razloga predlažem da studiju odbacimo bez rasprave', poručio je Debeljuh.

Udruge Zelena akcija i Zelena Istra poručile su da se protive gradnji jer TE Plomin 3 na ugljen ujedno znači povećanje energetske zavisnosti o uvozu jer Hrvatska nema svog ugljena.

'Nije jasno tko će imati koristi od gradnje TE Plomin C. Niz medija je najavio da će ovaj objekt biti u stranom vlasništvu te da Hrvatska neće imati koristi od proizvedene energije. Stoga nije jasno zašto je povoljnije graditi prljave TE u stranom vlasništvu od uvoza električne energije', poručuju dvije udruge u priopćenju koje potpisuju Dušica Radojčić i Gordana Dragičević.

Prvi blok TE Plomin izgrađen je 1969, a drugi 2000. godine na lokaciji luke Plomin, gdje HEP sada predviđa gradnju trećeg bloka i gašenje prvog. Ukupna snaga iznosi 330 MW, a gradnjom novog bloka trebala bi se povećati na 770 MW.