BIVŠI ŠEF UPRAVE DOBIO SUDSKI SPOR

Prskalo se vraća u HAC i dobiva oko milijun kn odštete

Bionic
Reading

Bivši predsjednik uprave Hrvatskih autocesta Jurica Prskalo dobio je pred Općinskim sudom u Zagrebu nepravomoćnu presudu u sporu protiv spomenutog državnog poduzeća, prema kojoj ga HAC mora vratiti na posao i isplatiti mu zaostatke plaće od siječnja 2010. godine naovamo, piše Novi list

Prema neslužbenim procjenama, potvrdi li se ta presuda, Prskalo bi od Hrvatskih autocesta mogao dobiti oko 950 tisuća kuna, koliko bi za navedeno razdoblje iznosila njegova primanja u bruto iznosu, otkriva Novi list

Prskalo je dobio otkaz u HAC-u nakon što je potkraj 2009. pritvoren u USKOK-ovoj akciji Nesklad zbog sumnji da je bojenje tunela Mala Kapela i Sveti Rok višestruko preplaćeno. Sumnja se da je HAC tim poslom s tvrtkom Skladgradnja oštećen za 22 milijuna kuna.

U siječnju 2010. nova uprava HAC-a je Prskalu, dok je još bio u pritvoru, uručila otkaz zbog nepojavljivanja na poslu.

Inače, pravosuđe još uvijek nije podignulo optužnicu protiv Prskala zbog slučaja spornog farbanja tunela, a zbog čega je, rekosmo, svojedobno bio u pritvoru u trajanju od 2,5 mjeseca. Prema nepravomoćnoj presudi, Hrvatske autoceste sad moraju vratiti Prskala na adekvatno radno mjesto, sukladno njegovoj stručnoj spremi.

Uz Prskala su u akciji Nesklad uhićeni bivši član uprave HAC-a Mario Lovrinović, zaposlenici te tvrtke Goran Legac i Željko Kandžija te vlasnik Skladgradnje Slaven Žužul. Prskalo je osumnjičenik i u slučaju Fimi medije, nezakonitog zapošljavanja u HAC-u te zbog malverzacija tijekom gradnje odmorišta Ploče.

Tužbu protiv Hrvatskih autocesta, po istoj osnovi kao i Jurica Prskalo, podigli su i Goran Legac i Željko Kandžija, ali nikakva presuda u njihovim predmetima još uvijek nije donesena. Član uprave Marijo Lovrinčević sam je nakon pritvaranja zatražio raskid radnog odnosa s HAC-om i nije tužio tvrtku.