KOSOR O UHIĆENJU BOLJKOVCA

'Što se Mesić čudi, pa Karamarko je bio njegov najbliži suradnik'

02.11.2011 u 09:03

Bionic
Reading

Neovisnost rada USKOK-a, policije i Državnog odvjetništva treba podržavati koliko nam se neki slučaj sviđao ili ne sviđao, pa i u izbornoj godini, poručila je predsjednica Vlade Jadranka Kosor komentirajući uhićenje Josipa Boljkovca zbog osnovane sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovišta u Dugoj Resi u svibnju 1945. godine, što je izazvalo brojne reakcije u javnosti

Bivši predsjednik Stjepan Mesić rekao je da se radi o političkom uhićenju da bi se skrenula pažnja s istraga koje se vode protiv HDZ-a i da je ministar policije Tomislav Karamarko pokrenuo cijelu priču zbog toga.

Odgovarajući Mesiću, premijerka Kosor je podsjetila je Karamarko bio najbliži Mesićev suradnik na početku njegove karijere kao predsjednika te prije u predizbornoj kampanji, pa je onda čudi kad bivši predsjednik želi diskvalificirati ministra unutrašnjih poslova te rad MUP-a i DORH-a.

Općenito je govorila i o nužnosti sankcioniranja ratnih zločina koje su počinili komunisti.

'Kao što znate, dugo se u Hrvatskoj, evo već 20 godina, istražuje o svim zločinima na tragu temeljnih ustavnih vrednota, Ustava Republike Hrvatske, a ratni zločini ne zastarijevaju. To je na tragu svih međunarodnih dokumenata, odnosno svih međunarodnih odluka', podsjetila je Kosor. Rekla je još da smo kao država i Vlada slijedili naputke rezolucije Europskog parlamenta iz 2009. godine, koji je jasno naznačio važnost otkrivanja komunističkih zločina. 'To je nešto oko čega se i Europski parlament okupio. I to tako mora biti', zaključila je premijerka. 'Svakako da smo mi prije samostalnosti Hrvatske svjedočili činjenici da se o zločinima koji su počinjeni nakon završetka 2. svjetskog rata i tijekom rata nije ni smjelo govoriti. Te stvari su se promijenile s neovisnošću Hrvatske', rekla je ona.

Jadranka Kosor o uhićenju Boljkovca