KBC REBRO

'Beba iz Zadra je dobro i izvan životne opasnosti'

02.11.2011 u 07:18

Bionic
Reading

Novorođenče Zadranina Jure Karamarka, koje je ponedjeljak navečer zbog srčane mane zaprimljeno na zagrebačko Rebro, u dobrom je stanju i izvan je životne opasnosti, izjavio je sinoć za Hinu predstojnik Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb prof. dr. Ivan Malčić.

'Dijete je u dobrom stanju i zbrinuto je po svim pravilima struke', rekao je dr. Malčić. Istaknuo je kako se dijete ne razlikuje od druge djece koja se svakodnevno zbrinjavaju u centru na dječjoj kardiologiji bolnice Rebro.

Hoće li biti upućeno na operaciju u inozemstvo ili ne, ovisi o dodatnim pretragama, kazao je. Dodao je da će se više znati nakon današnjeg konzilijarnog sastanka.

Godišnje na Rebru bude zaprimljeno oko 400 djece sa srčanim manama, od čega se operira oko 220 djece, od toga 150 u Hrvatskoj. Prijašnjih godina, kaže Malčić, u inozemstvu se liječio puno veći broj djece dok je danas taj broj znatno manji.

Glasnogovornica Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Zora Lažeta izjavila je Hini kako će beba biti upućena na liječenje u inozemstvo ako to bude potrebno, nakon liječničke procjene. Potvrdila je da ministar zdravstva Darko Milinović već par dana, i prije medijskog eksponiranja, u kontaktu s Rebrom vezano za taj slučaj.

Zadranin Jure Karamarko (25) u strahu za život novorođenčeta uputio je apel ministru zdravstva Darku Milinoviću da pomogne njegovom sinu u bolnici Rebro gdje su mu, kako je jučer izjavio medijima od kojih je također zatražio pomoć, liječnici rekli da nitko na neradni dan ne može donijeti odluku o operaciji.

Dijete je rođeno prije četiri dana u Zadru gdje mu je kardiolog utvrdio da ima srčanu manu. U zadarskoj bolnici su odlučili da se bebu hitno odvede u Zagreb na Rebro gdje je oko ponoći i stigla. No, liječnica koja je dijete utorak ujutro preuzela je rekla da se na neradni dan ne može ništa poduzeti jer da je samo jedan doktor u bolnici, odnosno da će sljedeći dan kolegij odlučiti što dalje, rekao je medijima Karamarko.