U ZAGREBU I ZADRU

U subotu prosvjed 'NATO - 60 godina je dosta!'

02.04.2009 u 11:13

Bionic
Reading

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu i u Zadru će se u subotu, 4. travnja s početkom u 13 sati održati prosvjedni skupovi pod nazivom 'NATO - 60 godina je dosta!', najavio je na današnjoj konferenciji za novinare mirovni i antimilitaristički aktivist Zoran Oštrić

ZAGREB - Organizator prosvjeda u Zagrebu je građanska Inicijativa "Antiimperijalistička akcija", uz suradnju i potporu više grupa, udruga, mreža te izvanparlamentarnih političkih stranaka. Prosvjedni skup u Zadru organizira "Akcija mladih".

Zoran Oštrić kazao je da će se prosvjedni skupovi u isto vrijeme održati i u Strasbourgu i Baden-Badenu te u nizu drugih gradova u Europi i SAD-u.

Istaknuo je da je smisao prosvjeda protivljenje logici vojnog rješavanja problema, a koji predstavlja NATO pakt koji je, kako je rekao, imperijalistički blok pod vodstvom SAD-a.

Smatra kako vojna logika koja se sprema u rat "protiv ne zna se koga" nije pravi put, a posebno za Hrvatsku.

Ocijenio je da su hrvatski političari "odletjeli u Washington kao guske u maglu, da se poklone globalnoj Imperiji". Oštrić je kazao da u Europi NATO podiže tenzije, poticanjem utrke u naoružavanju tzv. "proturaketnim štitom" i golemim nuklearnim arsenalom.

"Oni koji vladaju svjetskim kapitalom neće slati svoju djecu kao topovsko meso, za to im služe djeca država poput naše", rekao je.

Koordinatorica akcije Dubravka Kovač istaknula je da se Hrvatska ulaskom u NATO svrstala u imperijalistički i militaristički savez te time postala legitimni neprijatelj zemalja s kojima je NATO u ratu.

Smatra da se je vlast izigrala volju naroda jer nije o ulasku Hrvatske u NATO organizirala referendum. Također, odluka u Hrvatskom saboru nije donesena dvotrećinskom većinom.

Članica udruge "Ženska mreža Hrvatske" Bojana Genov kazala je da je prosvjedom važno reći kako Hrvatska nije "šutke pala", već da postoji i građanski glas te oni koji znaju da je ulazak u NATO politička pogreška.

"Hrvatska je ponovno u ratu, ali ne znamo protiv koga", rekla je.