UPOZORENJE HND-A

Uprava HRT-a mora prijaviti Čuljak zbog zlouporabe položaja!

01.11.2011 u 09:55

Bionic
Reading

Ogranak HND-a na HTV-u traži od Uprave HRT-a da pokrene kaznenu prijavu protiv Dijane Čuljak zbog zlouporabe položaja te da pravna služba s Prisavlja pokrene istragu o tome tko je pružao 'suport' dvjema komercijalnim TV kućama

Reakcija je to na intervju s Dijanom Čuljak u nedjeljnom Večernjem listu u kojem ona priznaje da je bila u sukobu interesa, na što je ogranak HND-a na HTV-u godinama upozoravao.

'Kako je uprava - bivša i sadašnja, javnosti tvrdila da nema dokaza da je Dijana Čuljak u sukobu interesa, a kamoli da je suvlasnica tvrtke koja je poslovala s HRT-om, evo citata kojim to još jednom, drugi put u mjesec dana, izrijekom nedvosmisleno potvrđuje sama Dijana Čuljak: 'Apsolutno sam čista... jedino što sam prekršila je Ugovor o radu'', stoji u priopćenju HND-a.

Čuljak u intervjuu kaže i da je prešutni dogovor bio, u vrijeme dok su se stvarale dvije privatne televizije, da im HTV-ovci pružaju 'suport.'

Od uprave HRT-a stoga očekuju pokretanje kaznene prijave protiv Dijane Čuljak zbog zlouporabe položaja, da se putem tzv. Odjela korporativnih komunikacija javno ogradi od konstatacije da je postojao 'prešutni dogovor' i da istraži jesu li navodi Dijane Čuljak o tome istiniti.

Uz to traže hitnu istragu, od Pravne službe HRT-a da ispita Dijanu Čuljak s kime je, kada i kako dogovarala 'suport' konkurentskim komercijalnim televizijama, o tome tko je 'od HTV-ovaca sudjelovao u pružanju suporta dvjema privatnim televizijama, na čiji nalog, kada i koliko je to naplatio'.

Napominju da se to u poslovnom svijetu naziva radom za konkurenciju te se kažnjava izvanrednim otkazom, a ne Sporazumom o prekidu Ugovora o radu i javnom zahvalom, kao što je to bio slučaj s Čuljak.

'S obzirom na to da je Uprava HRT-a, protivno zdravom razumu i odredbama iz Ugovora o radu te Etičkog kodeksa HRT-a, omogućila Dijani Čuljak 'častan uzmak', tj. mogućnost postizanja i potpisivanja Sporazumna o prekidu Ugovora o radu, koji nikada nisu imali drugi zaposleni s puno manjim grijesima, a još više oni bez njih, nadamo se da ćete u hitnom roku naći načina da ispravite taj propust', kažu u ogranku HND-a.

Dodaju da je Dijana Čuljak u radnom odnosu do 30. studenog te se pitaju je li Dijana Čuljak tražila dopuštenje za intervju Večernjem listu, je li ga od nadređenog i uprave kuće dobila te je li uprava HRT-a od Inspekcije HZZO RH zatražila da provjeri njezino 'bolovanje', s obzirom na to da je intervju, kako se navodi u tekstu, obavljen u jednom 'novozagrebačkom kafiću'.

Ako uprava u roku od 24 sata ne ispuni njihove zahtjeve, bit će, kažu, prisiljeni 'u svrhu zaštite ostalih djelatnika HRT-a te samog HRT-a, zatražiti da uprava snosi zakonske konzekvence u ovom slučaju'.