IZBORI U VARAŽDINU

'Nova vlast račune će položiti već za godinu i pol dana'

31.10.2011 u 14:52

Bionic
Reading

Sasvim očekivano, reakcije oko izbora novog gradonačelnika Varaždina Gorana Habuša su podijeljene. Dok članovi Kukuriku kolacije, čiji je Habuš član, napominju da će u Varaždinu ići nabolje, politički oponenti suprotna su mišljenja

Habuš već traži nove ljude za Gradsku upravu

'Već nakon prvogkruga bilo je jasno da Varaždinci žele promjene, a 70 posto dobivenihglasova u drugom krugu samo to zorno potvrđuje i obvezuje da u narednihgodinu i pol dana promijenimo način upravljanja Gradom Varaždinom teostvarimo što smo obećali u našem programu koji je na realnim osnovama,ističe Goran Habuš, novi varaždinski gradonačelnik, dodavši da novinačin upravljanja Gradom Varaždinom trži i nove ljude u gradskoj upravi.

'Neupitno je bilo da građani žele promjenu, no rezultat u drugom krugu je čak nešto veći nego što su bila naša očekivanja i prognoza. Odlična je to poruka nade i optimizma za državnu razinu. Međutim, ne treba misliti da ovo pokazuje da su izbori gotovi, budući da je Varaždin izvrstan uzorak, ali nije preslika Hrvatske jer su Varaždinci uvijek davali HNS-u i SDP-u više od 60 posto', upozorava Radimir Čačić, predsjednik HNS-a.

U pobjedu u Varaždinu, kako je dodao, nije se sumnjalo jer je HNS od 1990. najjača stranka u gradu, a već desetljeće u Varaždinskoj županiji te druga najjača na razini regije.

'Kada imate vlast HDZ-a kakvu imate, i to 17 godina, a drukčiju političku opciju na vlasti u županiji ili gradu, onda uvijek postoji određeni alibi, opravdani ili ne. Međutim, sada ga neće biti i ono što smo zacrtali moramo i ostvariti', istaknuo je Čačić i podsjetio da će da nova gradska vlast trebati položiti račune već za godinu i pol dana.

Robertino Bartolec, varaždinski nakladnik i publicist, ističe da rezultati nedjeljnih izbora, osobito odaziv birača, zorno govore da je varaždinska politička scena 'apsolutno deklasirana, kako nova pozicija, tako i sadašnja opozicija, odnosno dojučerašnja pozicija'.
'Glasovalo je tek nešto više od 14 tisuća građana od 41 tisuću birača. To znači da gotovo dvije trećine građana Varaždina ne želi ili nema povjerenja u Habuša ili im je jednostavno svejedno.

'Posljedica je to činjenice da HNS, SDP i HSU nisu ponudili apsolutno nikakvu viziju razvoja grada Varaždina. Detektirala je, doduše, neke dobro poznate probleme, ali nije poznato kako ih misli riješiti. Osobito nije poznato kakve planove ima na području kulture, budući da novi gradonačelnik riječ kultura nije nijednom spomenuo tijekom kampanje. Slijedom toga, nismo čuli što misli napraviti u vezi gradskog Muzejskog centra koji djeluje u privatnom prostoru pod nepoznatim uvjetima, kao ni Turističke zajednice koja se posljednjih godina suspektnim radom kompromitirala', tvrdi Bartolec.

Čehok: Pobjeda nesposobnih

Ivan Čehok, donedavni varaždinski gradonačelnik, a danas osumnjičenik zanekoliko korupcijskih afera protiv kojega je podignuta i optužnicasmatra da je izbor bio očekivan.
'Biralo protiv, ane za, a osobito stoga što je cijela kampanja bila pljuvačka i punaizmišljotina. Nažalost, i dio policijsko-pravosudnog aparata seiskoristio u političke svrhe. Vrlo brzo će se pokazati da, nažalost,izabrana ekipa nije sposobna ni dovršiti započete projekte, a kamolipokrenuti nove. Tako će Varaždin stvarno postati grad slučaj ugospodarskom i socijalnom smislu, smatra Čehok.

Rezultati izbora u Varaždinu nisu iznenadili Tihomira Hunjaka, profesora varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike.

'Donedavna vlast silno se trudila uvjeriti građane da Grad vodi idealno i predugo smo u to naivno vjerovali. Na lokalnoj razini dobili smo niz dokaza o ozbiljnim štetama nanesenim Gradu s dugotrajnim posljedicama, a na državnoj razini bili smo taoci osobnih interesa pojedinaca zbog kojih u Grad nisu dolazila ulaganja primjerena onima koja su dobivale ostale sredine. Stoga je promjena bila očekivana i dobrodošla.

Postoje određeni rizici da u slučaju konflikta lokalnih gradskih interesa i strateških ciljeva političke koalicije, koja će vrlo vjerojatno uskoro voditi Hrvatsku, kompromis ne bude uvijek u korist Grada, ali nadam se da će oni koji će voditi Grad biti pravi sluge građana, a ne izvršitelji direktiva, čega smo bili žrtve.

Definitivno očekujem transparentnije i odgovornije upravljanje Gradom jer moramo nešto od razvojnih resursa ostaviti budućim generacijama. Kao donedavni dekan FOI-a, nadam se da će naša suradnja s novim Gradonačelnikom i Gradom Varaždinom biti uspješnija i da će se temeljiti na dijalogu i razumijevanju potreba i jedne i druge strane, zaključuje Hunjak.