PRAVNI I PR STRUČNJACI

'Blokada imovine HDZ-a već utječe na rezultat izbora'

31.10.2011 u 11:39

Bionic
Reading

I za pravne, ali i za stručnjake za odnose s javnošću, blokada HDZ-ove imovine neće onemogućiti stranku u djelovanju, no od trenutka objave informacije o blokiranju zgrade na Trgu žrtava fašizma svima je jasno kako taj čin već utječe na kampanju, ali i na konačan ishod predstojećih izbora

'Blokada imovine ima apsolutno velik utjecaj na kampanju, zapravo već utječe. Utjecat će i na krajnji ishod izbora', smatra Danijel Koletić iz Apriori komunikacija.

Po mišljenju tog stručnjaka za odnose s javnošću 'obični građani koji žive isključivo od informacija koje pročitaju, odnosno čuju i vide u medijima, u ovome pronalaze priču o poštenju i poistovjećuju se s tim, ali nemaju informacija što se skriva iza toga'.

'Kad govorimo o izborima, ključna riječ je percepcija imidža. Ova situacija šalje poruke decentralizacije moći i otvorenosti prema principu 'svi su jednaki'. To su dobre poruke što se tiče javnosti. Međutim, ključno je pitanje što se i tko se skriva iza toga, odnosno jesu li to Sanaderovi ljudi koji su ostali na pozicijama i na taj način rade destrukciju kampanje HDZ-a koja će, po meni, imati veliki utjecaj na ishod izbora', ukazuje Koletić.

Već se dugo po kuloarima procjenjuje što će sve utjecati na konačan rezultat HDZ-a na izborima 4. prosinca, pa je i jedna od kalkulacija priča o tome kako će se ponašati biračko tijelo te stranke, odnosno pitanje hoće li ostati jedinstveno ili ne. Upućeniji tvrde kako bi moguća podijeljenost HDZ-ovih birača uvelike mogla pridonijeti izbornom potopu stranke

Otežavanju HDZ-ovih pozicija svakako je pridonijela i blokada imovine, odnosno stavljanje zabilježbe na zgradu središnjice stranke na Trgu žrtava fašizma, ali i prethodna objava proširenja istrage u slučaju Fimi media i na vladajuću stranku. Cijela priča koincidirala je s predizbornom kampanjom zbog činjenice da su DORH 'stisnuli rokovi', jer bi nepravodobni dovršetak istrage i (ne)podizanje optužnice aferu oko crnih fondova mogli ostaviti nekažnjenom.

Kad su moguće kalkulacije o blokiranju HDZ-ovih računa u pitanju, pravni stručnjaci procjenjuju kako do blokade računa neće doći. Ukazuju i kako stranka može funkcionirati i s blokiranim računom, jer nije tvrtka, no blokada računa bila bi onemogućavanje političkog djelovanja. Bez neophodnog novca, HDZ bi kampanju teško mogao realizirati.

'Na stranačkim računima obično se nalaze manji iznosi koji niizdaleka ne pokrivaju onih 30-ak milijuna kuna koji su utvrđeni. HDZ-ova zgrada na Trgu žrtava fašizma toliko vrijedi, no to ih ne onemogućava u djelovanju', smatra odvjetnik Anto Nobilo

Iako mogu funkcionirati normalno, ako je ta riječ prikladna, odvjetnik Nobilo upozorava kako je 'druga stvar koliko činjenica da se protiv HDZ-a vodi kazneni postupak tu stranku politički uništava'.

'Činjenica da se protiv HDZ-a vodi kazneni postupak, činjenica da će poslije izbora predstavnik te stranke sjediti među okrivljenicima, odnosno na okrivljeničkoj klupi i biti na sudu, ima političke implikacije. Tek ćemo vidjeti kako će to djelovati na biračko tijelo na izborima', napominje odvjetnik Nobilo.

Na kraju, pojasnio je i kako blokada imovine predstavlja instrument osiguranja DORH-u, ne i onemogućavanje rada stranci. Sve dok je nekretnina blokirana ona se normalno može koristiti, no ne i hipotekom opterećivati, niti prodati.