Hrvatska ŠAMAR BAJIĆU

HDZ bojkotirao skidanje imuniteta Čehoku

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) nije danas skupilo kvorum pa nije ni odlučivalo o zahtjevu DORH-a da se skine imunitet nezavisnom zastupniku Ivanu Čehoku

U dvorani su se okupili samo predsjednik MIP-a Damir Sesvečan, jedini član HDZ-a koji je došao na sjednicu, te SDP-ovci Arsen Bauk, Gordana Sobol i Ivan Hanžek.

U dvoranu je kratko ušao HDZ-ovac Tomislav Čuljak, ali odmah i izašao.

Nakon što je Sesvečan, zbog nedostatka kvoruma, odgodio sjednicu, Bauk je okupljenim novinarima izjavio da su se SDP-ovci, koji uz ostale zastupnike iz Kukuriku koalicije bojkotiraju rad Sabora, odlučili danas doći na sjednicu MIP-a 'da nas se ne bi optužilo da opstruiramo pravosuđe i borbu protiv korupcije, za koju se gospođa Kosor toliko zalaže'.

Bauk smatra da HDZ bojkotom sjednice MIP-a vraća uslugu Čehoku, za kojega DORH traži skidanje imuniteta, zato što mu je činio kvorum u sabornici prošloga petka, a očekuje se i danas.

'Očito je da HDZ-u fali glas (u sabornici) i da su odlučili zaštititi Čehoka i zato su danas bojkotirali sjednicu MIP-a, što je skandalozno i njihova priča o borbi protiv korupcije i svemu onome u svjetlu jučerašnjih događaja pada u vodu', poručio je Bauk.

Ocijenio je da hrvatska javnost i danas može svjedočiti još jednom primjeru političke korupcije i političke trgovine.

MIP i Sabor prvi su put Čehoku, tada još varaždinskom gradonačelniku, skinuli zastupnički imunitet početkom lipnja, čime je odobren zahtjev USKOK-a za njegovim lišavanjem slobode te određivanjem pritvora i istražnog zatvora.

U tom je zahtjevu USKOK naveo da sumnjiči Čehoka za počinjenje kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela te zlouporabe položaja i ovlasti.

Istoga dana Čehok je uhićen, a USKOK je protiv njega i još tri osobe pokrenuo istragu zbog sumnje da su različitim malverzacijama u kupovini i zamjeni zemljišta oštetili Varaždin za 29 milijuna kuna.

Inače, MIP je danas trebao odlučivati i o zahtjevu za skidanje imuniteta HNS-ovom zastupniku Goranu Beusu Richemberghu zbog privatne tužbe za klevetu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još