POLITIKA I STRUKA PROTIV MAMIĆA

Natkrivanje Maksimira je parcijalno rješenje i nije prioritet

28.10.2011 u 13:33

Bionic
Reading

Ideja izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića da Grad Zagreb za šezdesetak milijuna kuna natkrije sjevernu i zapadnu tribinu stadiona u Maksimiru nije naišla na dobar prijem kod gradskih zastupnika, a čini se ni kod struke – arhitekata

Podsjetimo, Mamić je jučer u Maksimiru zavapio za natkrivanjem dviju tribina jer je 'Dinamo napunio proračun više nego svi ostali sportski klubovi zajedno'. Usto, napomenuo je kako 'to nije velika investicija, pogotovo kada se zna da je Dinamo ljetos uložio u obnovu stadiona koji je gradska imovina'.

Predsjednik Društva arhitekata Damir Ljutić smatra kako bi gradnja dvaju krovova bila samo 'parcijalno rješenje'.

'Svako desetak mjeseci iz ladica se vade neka nova rješenja za gradski stadion, ali je činjenica da se tom problem ne pristupa ozbiljno i studiozno već se stalno nude parcijalna rješenja. Svako takvo rješenje je kratkog daha.

Bandić: Stadion nije prioritet

O Mamićevoj ideji oglasio se i gradonačelnik Milan Bandić.
Zdravko Mamić osebujan je čovjek, lepršav i dobro je da govori.Koga svrbi, taj se češe, ali nije Zdravko Mamić veći dinamovac od mene! Uvrijeme krize i recesije stadion nije prioritet, ima puno većihprioriteta. Ono što je umiveno i napravljeno dosta je da se igrajuutakmice, čak i Lige prvaka, a kada bude bolje vrijeme, onda ćemorazmišljati što i kako dalje sa stadionom. Ako se mene pita, ja sam zato da ostane tamo', rekao je Bandić.

Sva su ta rješenja ispod svake stručne komunikacijske razine jer najprije Grad treba dugoročno utvrditi gdje se i što zapravo želi, zatim treba vidjeti što to znači u pogledu dugoročnog razvoja Zagreba, što to znači za promet, parkiranje i sve ostale bitne faktore.

Istina je da Zagreb treba dobar stadion, ali isto tako treba biti svjestan da novca nema. Mogu shvatiti želju onih koji žele krov sada jer svatko se bori za svoje interese, ali stvari uvijek treba sagledavati u cjelini, a ne parcijalno', mišljenja je predsjednik Društva arhitekata Damir Ljutić.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić, stranke koja u Gradskoj skupštini ima većinu, smatra da do 'kišobrana' nad Maksimirom neće doći sve dok se jasno i transparentno ne urede vlasnički odnosi u klubu.

'SDP je predlagao da se profesionalni klubovi pretvore u dionička društva. Grad Zagreb ako već daje sredstva onda bi morao ući i u vlasničku strukturu kluba. Činjenica je da Grad treba ulagati i održavati svoju sportsku infrastrukturu, ali se mora jasno znati što se dobiva i koji su javni interesi u cijeloj priči. Konkretno mislim da bi porez na transfere igrača trebao biti ciljano sredstvo koje bi se prosljeđivalo amaterskim sportovima.

Vrijeme u kojem se nije znalo kamo idu koji novac je prošlo-svršeno vrijeme i to treba biti svima jasno. Dok se sve to ne uredi ne mogu se očekivati nikakvi pomaci', istaknuo je Bernardić.

Zamjenica predsjednika Gradske skupštine, nezavisna, Tatjana Holjevac ima pak potpuno drukčije viđenje cijele priče oko natkrivanja Maksimira.

'Grad treba financirati amaterske sportove, a ne pogone poput Dinamova. Uostalom Dinamu je stadion dan na upravljanje, oni su jedini korisnici pa neka i brinu o njemu. Apsolutno sam protiv toga da Grad financira gradnju krovova jer u ovom trenutku postoji gradnja objekata koji su prioritetni', zaključila je Holjevac.

O Mamićevoj ideji oglasio se i gradonačelnik Milan Bandić.
Zdravko Mamić je osebujan čovjek, lepršav i dobro je da govori. Koga svrbi taj se češe, ali nije Zdravko Mamić veći dinamovac od mene! U vrijeme krize i recesije stadion nije prioritet, ima puno većih prioriteta. Ono što je umiveno i napravljeno dosta je da se igraju utakmice, čak i Lige prvaka, a kada bude bolje vrijeme, onda ćemo razmišljati što i kako dalje sa stadionom. Ako se mene pita, ja sam za to da ostane tamo', rekao je Bandić.